Решетњиков: Турска подмуклост неће избјећи заслужену казну

27-11-2015 01:04:48 | | / vostok.rs |


Директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков казао је да Турска мора бити кажњена за подмукли и дрски напад на руски авион.

„Такви удари су карактеристични за Турску и њену политику и у 17, 18, 19. и 20. вијеку. Од традиције је тешко побјећи, а та турска традиција удара с леђа је и прљава, и дрска, и бесрамна. Са Турцима се Руској империји то често догађало: договор, па – удар леђа. Зато су државни званичници Русије током 2-3 вијека обавезно учени да воде рачуна о турском покварењаштву“, казао је он.

Решетњиков указује да је управо Турска један од главних криваца за грађански рат у Сирији и да Исламска држава без ње и њене подршке не би могла да постигне све што је постигла.

Он истиче да и Турска и они који је воде, Ердоган и Давутоглу, имају своје интересе у Сирији.

„Турска је и учесник сиријског конфликат и послушни слуга САД. Она дјелује у свом интересу и подилази Американцима. Зато – ако поред САД, Саудијске Арабије и Катара још некога треба позвати на одговорност за Сирију – онда су то несумњиво Турска и Ердоган. Само, Турска је изгледа заборавила, или слабо памти, чему воде такви покварени методи у политици“, навео је Решетњиков.

Он је увјерен да се оно што се догодило са Су-24 могло очекивати, јер је Ердоган прије тога недјељама грубо и оштро иступао против Русије.

„Било је и директних пријетњи. У сваком случају, Турска за овај подмукли и дрски акт мора бити кажњена. Она мора бити лишена свих прихода од односа са Русијом. Она од прихода из тих односа, укључујући оно што у Турској остављају руски туристи, и наоружава своју армију и Исламску државу. Треба наћи нова рјешења умјесто Турског тока. Онај ко руши наше авионе и убија наше људе – мора добити по заслузи. И, то ће бити убрзо. Веома брзо. Откад је наша авијација почела да дјелује у Сирији – Турска је на страни Исламске државе. Ударивши на нафту ИД – Русија је ударила и на лову Турске. Зато је дошао удар на Су-24“, казао је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут