Ердоган тражи састанак са Путином

27-11-2015 03:56:38 | | / vostok.rs |


Председник Турске је изјавио да је турски авион ненамерно оборио руски бомбардер и да Анкара не жели да погоршава односе са Русијом.

Турско Ратно ваздухопловство оборило је ненамерно руски авион Су-24М, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

„Након што је нарушио наш ваздушни простор, авион је оборио наш Ф-16. Без обзира на десет упозорења, авион је наставио да се креће ка нашим границама, а његова припадност није била позната. У складу са правилима реаговања, авион је оборен. Тек након тога смо сазнали да авион припада Русији. Наша правила реаговања позната смо читавом свету“.

Односи са Русијом имају велики значај за Турску, они не треба да се погоршавају, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган на митингу у граду Бајбурту.

„Односи са Русијом су за нас веома важни. Имамо велики потенцијал за сарадњу и не желимо да они трпе икакву штету“, рекао је Ердоган.

„Турска никога није нападала са леђа. Она се увек сретала лицем у лице“, рекао је турски председник.

„Ситуација која се десила након нарушавања наше границе развијаће се својим правцем, биће извршена истрага свих детаља. Међутим, не допада ми се клеветничка кампања на ову тему која је покренута против Турске и довођење наших односа у опасност. Желим о томе да разговарам са Владимиром Путином“.

„Након инцидента, истог дана сам послао захтев за састанак (Путину), желео сам да телефоном разговарам са њим. Од тада нема одговора. Ускоро ће Климатски самит у Паризу. Мислим да ће и он ићи тамо. Можемо тамо да седнемо, разговарамо, продискутујемо о ситуацији“, рекао је Ердоган.

Кремљ засад није саопштио да ли ће доћи до састанка између Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана 30. новембра у Паризу.

„Нама је познато да Ердоган планира да учествује на Климатској конференцији. Могу рећи да су од Ердогана у последња два дана стизали захтеви за телефонски разговор и могу рећи да је о том захтевима наш председник обавештен“, додао је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков.

„Видимо да турска страна није спремна за елементарна извињења“, навео је он, одговарајући на питање зашто се Путин није јављао Ердогану.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут