Москва јача војно присуство на Арктику

11-12-2013 11:49:24 | | Милован Бјелица/ mojenovosti.com |

Ширење руског војног присуства у региону Арктика је приоритет оружаних снага, изјавио је данас предсједник Владимир Путин.

Он је рекао на састанку са војним руководством да Русија “интензивира развој тог обећавајућег региона” и да је потребно да има “све нивое заштите своје безбједности и националних интереса у тој области”.
Путин је указао на значај базе из совјетских времена на Новосибирским острвима, која је војска поново почела да користи ове године, пренио је АП.
Руски званичници рекли су да је ово кључна локација за заштиту поморских путева између Европе и пацифичког региона преко арктичког океана.
Путин је рекао да ће Русија поново успоставити већи број ваздухопловних војних база на Арктику, које су занемарене послије распада Совјетског Савеза 1991. године.
Русија, САД, Канада, Данска и Норвешка покушавају да потврде јурисдикцију над дијеловима Арктика за које се вјерује да садрже четвртину неоткривених залиха нафте и гаса.
Министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је данас да ће војска сљедеће године формирати посебну групу јединица на Арктику ради заштите руских националних интереса у том региону.
Шојгу је додао да ће руске оружане снаге радити и на ширењу свог присуства у другим дијеловима свијета, попут Средоземља.