У ИТАЛИЈИ ХАОС: Општи нереди и демонстрације! Пали се, ломи и бацају бомбе!

11-12-2013 02:54:49 | | Србин/ mojenovosti.com |

Бројни инциденти обележили су данас протесте које су широм Италије организовали противници владе и њене фискалне политике, изазивајући блокаду неких градова, преносе италијански медији.

У Торину су забележени најоштрији нереди, а сукоби између полиције и више десетина најгневнијих демонстраната, присталица покрета “форкони”, паралисале су градски саобраћај и његово нормално функционисање.
У ноћи између недеље и понедељка, широм Италије почео је протест такозваних “форкона” који захтевају оставку владе, оптужујући је да не чини ништа како би помогла најсиромашнијима.
Нападнута су седишта државних пореских служби у Торину, Милану, Риму и Болоњи.
Најнапетија ситуација је у Торину, где је, после блокаде железничке станице, стотинак демонстраната напало седиште пореске службе “Еквиталија”, као и управу регије Пијемонт, гађајући зграду флашама, молотовљевим коктелима и каменицама.
Полиција је узвратила сузавцем како би растерала демонстранте, а организатори скупа у Торину најавили су да ће се он наставити и “ноћас, па на даље”, преноси Коријере.
У нередима су уништена и три возила полиције, опрема телевизије Скај ТГ24, блокиран је трамвајски саобраћај, а бројне радње затвориле су одмах своја врата. Тужилаштво Торина хитно је покренуло истрагу.
Италијански медији преносе да је у Болоњи такође заустављен железнички саобраћај, јер су демонстранти заузели пруге код тог града.
Слични протести одржани су широм Италије – у Риму, Венецији, Палерму, Катанији, Сицилији, као и Кампанији, у Маркама и на Сардинији.
У Риму због изазивања нереда и бацања димних бомби 11 људи приведено, преноси Анса.
“Форконе” су првобитно чинили пољопривредници незадовољни владиним мерама опорезивања, а затим су се том покрету придружили и мали предузетници, занатлије, возачи камиона, захтевајући оставку владе због њене фискалне политике.