Протест опозиције у Приштини, појачане мере безбедности

28-11-2015 12:42:21 | | / vostok.rs |


Oпозиционе странке су на тргу у Приштини позвале на масовно окупљање грађана против формирања ЗСО и договора о демаркацији границе са Црном Гором. Појачане мере безбедности. Представници Срба у косовској влади истичу да за сада нема било какве најаве да ће Срби на било који начин бити угрожени.

Бриселски споразум смета косовској опозицији. Већ месецима у парламенту, сузавцем и галамом, траже поништење одлуке о заједници србских општина. Данас се, после краће паузе, враћају на улицу.

Oпозиционе странке су на тргу у Приштини код хотела „Гранд“ позвале на масовно окупљање грађана против формирања ЗСО и против договора о демаркацији границе са Црном Гором, јавља дописник РТС–а.

Опозиција најављује мирне протесте. Међутим, полиција је најавила да ће ухапсити три посланика покрета Самоопредељење ако се појаве на скупу. Аљбин Курти, Аљбуљена Хаџију и Фатом Топаљи су на потерници тужилаштва због активирања сузавца и опструкција седница косовске скупштине.

Синоћ опозициони лидери нису потврдили ни демантовали могућност да се три тражена посланика појаве на скупу.

Досадашње искуство је показало да окупљања у Приштини носе ризик за околне српске средине. Представници Срба у косовској влади истичу да за сада нема било какве најаве да ће Срби на било који начин бити угрожени, али да се то тамо никада не зна. Тврде да то што заједница некоме смета представља знак да у ствари сметају Срби.

Забринути су и међународни представници на Косову. Амбасада САД је позвала своје држављане да избегавају трг у Приштини јер мирне демонстрације могу да се претворе у конфронтације које могу да се заврше насиљем.

Због тога је полиција подигла ниво безбедности, а организаторима не иде на руку што је током ноћи на Косову пао снег, па је долазак до Приштине тежи него иначе.