Конфликт Ергодана и Путина - ко је „господин“?

28-11-2015 08:01:21 | | / vostok.rs |


У конфликту између Турске и Русије веома се пажљиво анализирају разлике између светске и регионалне силе, а то се огледа у уплитању Москве у сиријски конфликт, са једне стране, као и у реторици турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, са друге, будући да нема чиме да се супротстави Кремљу.

Турски председник је разљутио „руског медведа“ и сад мора да плати, пише немачки лист Шпигл.

Ердогана веома често пореде са шефом Кремља Владимиром Путином, притом називајући га господином, међутим тренутни конфликт доводи у питање његов ауторитет, сматра аутор чланка Томас Зајберт.

На добошу су поред трговинских односа са Москвом и испоруке енергената и планови Турске о формирању тампон зоне у Сирији, пише Шпигл.

Ердоган, наиме, намерава да направи „нову Турску“ која ће постати регионална сила са идејом да она буде главна на Блиском истоку спроводећи сопствене интересе у региону. Русија, пише немачки лист, може да поремети планове Ердогана.

„Хоће ли Ердоган у Путину пронаћи свог господина?“, запитао се Зајберт и цитирао једног турског новинара који је својевремено рекао: „Онај који љути руског медведа мораће за то и да плати“.

Тиме што се Русија укључила у сиријски конфликт показала је да је светска сила, а не регионална, оценио је турски политиколог Белул Озкан. Истовремено, Москва покушава да избегне озбиљнији конфликт са Анкаром, иако не треба заборавити да Путин неће пустити да Турска прође некажњено због инцидента са авионом.

Амбиција да Турска постане главни играч на Блиском истоку је пољуљана, а Ердоган константно мења своју реторику — једног тренутка се залаже за мир и позива на дијалог, док следећег оштро напада Москву и прети да ће Турска наставити да обара руске авионе. Зајберт закључује да такве претње ни на који начин неће утицати на Москву.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут