Клинцевич: Реторика председника Турске мења се директно пред нашим очима

29-11-2015 10:01:08 | | / vostok.rs |


Турски лидер сваки час мења реторику, час тврди да ће Анкара и даље обарати авионе, час да му је жао због онога што се догодило, изјавио је руски сенатор Франц Клинцевич.

Покушаји председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да доведе у ред односе с Русијом објашњавају се тиме што је инцидент са Су-24 ослабио његову позицију у сопственој земљи, сматрају у Савету Федерације.

„Могуће је да под Тајипом Ердоганом почиње да се ’тресе фотеља‘ – њега не разумеју чак ни у његовој земљи“, изјавио је први заменик председника Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич.

Турски председник Ердоган је у суботу изјавио да је веома огорчен због инцидента с руским Су-24 и да се нада да се то у будућности неће поновити. Он је такође рекао да могући сусрет с председником Руске Федерације Владимиром Путином у Паризу види као шансу за обнављање руско-турских односа.

„Реторика председника Турске мења се директно пред нашим очима. Још јуче је без сенке сумње тврдио да ће његова земља наставити да поступа на исти начин (као у инциденту са Су-24), а већ данас чујемо да му је веома жао због онога што се догодило. Чисто лукавство“, уверен је руски сенатор.

Према његовом мишљењу, Ердоган је „веома огорчен“, али не због инцидента с руским авионом Су-24, него због реакције Русије на оно што се догодило, а пре свега због укидања безвизног режима.

„О томе је, међутим, требало раније мислити. Ми ћемо односе с Турском градити обавезно имајући у виду овај трагичан инцидент, њега је из тих односа у принципу немогуће истргнути“, рекао је Клинцевич.

Најпротивречније Ердоганове изјаве

Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган је на власти више од 10 година. За то време свет је успео да створи о њему представу не само као о истакнутом политичару него и као творцу низа парадоксалних и збуњујућих изјава.

Ево неких од њих:

Америку су открили муслимани

„Сматра се да је амерички континент открио Колумбо 1492. године, али муслимански рибари су стигли до Америке 314 година пре Колумба – 1178. године. У својим мемоарима Колумбо спомиње џамију на врху брда на обали Кубе“, рекао је Ердоган 2014. године.

Ердоган и породичне ствари

„Није довољно једно или двоје деце. Како би наша нација ојачала, потребно је динамичније и младо становништво. Противници тога издали су државу уводећи контролу над рађањем у покушају да ’исуше‘ наше покољење“, изјавио је председник Турске на свадби.

Нико не воли Турке

„Говорим отворено. Странци воле нафту, злато, брилијанте и јефтину радну снагу исламског света. Они воле сукобе, свађе и препирке на Блиском истоку. Верујте ми, они нас не воле. Гледају нас као пријатељи, али желе да умремо. Они воле да гледају како умиру наша деца“, уверен је турски лидер.

„Не“ родној равноправности

„Не смеју се изједначавати жене и мушкарци, то је противприродно. Они су створени различити, њихова природа је различита. Наша религија је одредила место жене у животу, а то је материнство. Неки људи то могу да схвате, а неки не. Не може се то објаснити феминисткињама, јер оне не прихватају идеју материнства“, изјавио је Ердоган наступајући на самиту посвећеном праведном односу према женама.

Главна претња друштву

„Тамо (на друштвеним мрежама) могу се наћи најбољи примери лажи. Сматрам да највећу претњу за друштво представљају социјалне мреже“, рекао је Ердоган, познат по својој нетрпељивости према мрежама.

Успон ислама у Европи

„Нико неће успети да заустави ширење ислама у Европи. Џамије су наше бараке, куполе су наши шлемови, минарети су наша копља, а правоверни наши војници“, рекао је турски председник током наступања у Организацији за исламску сарадњу у јануару ове године.

Турска је ватра

„Саветујем Русији да се не игра ватром“, рекао је Ердоган у петак коментаришући изјаву председника Русије Владимира Путина да пилоти турске авијације нису могли да не препознају ознаке на руском бомбардеру Су-24.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут