Бжежински: Добро је да је авион оборила Турска а не САД

30-11-2015 09:27:24 | | / vostok.rs |


Реакцијe свих страна у инциденту са руским бомбардером Су-24, који је оборила Турска, говорe о напретку када је реч о суздржавању од насиља у региону, сматра политиколог и бивши саветник председника САД Збигњев Бжежински.

Све стране су показале разуман приступ проблему, не само у вези са авионом, већ и у вези са целокупном кризом у Сирији, рекао је Бжежински у интервјуу за лист „Политико“ и истакао да је добро што је руски авион оборила Турска а не Америка.

„Добро је што руски авион није оборила Америка, и то негде у близини Балтика, јер би Русија у том случају могла да реагује сасвим другачије, што би даље могло да проузрокује војну интервенцију САД“, рекао је он.

Бжежински је изразио оптимизам по питању решавања конфликта у Сирији, рекавши да ће управо преговори у Бечу допринети превазилажењу сиријске кризе.

Пољско-амерички политички научник и геостратег такође сматра да останак сиријског председника Башара ел Асада на власти не доноси Русији никаку корист, бар не у мери у којој је за Сједињене Државе важан његов одлазак.

Истовремено, обе стране су, како је рекао, заинтересоване да не дозволе велики међусобни сукоб.

„Можда сам наиван, али сматрам да се ради о ситуацији где улози нису толико драматични“, рекао је Бжежински.

Он је додао да Русија и Запад деле интерес обезбеђивања стабилности у региону, а када је реч о одласку са власти сиријског председника — мало је вероватно да ће било која страна жртвовати своје најважније интересе зарад његове судбине.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут