Путин: Нико није јачи од Русије

12-12-2013 01:18:41 | | Вијести/ mojenovosti.com |

"Не покушавамо никога да учимо како да живи, али тежимо ка томе да будемо лидери који штите међнародно право, који теже поштовању национлног суверенитета, независности”

У свом годишњем обраћању Доњем и Горњем дому руског парламента предсједник Руске Федерације Владимир Путин је рекао да нико у свијету не може да има илузију о војној надмоћи над Русијом, јер Русија то неће допустити.
Он такође сматра да то што друге земље у свијету повећавају свој стратешки потенцијал, у односу на могућности ракетног штита, може довести до поништавања свих ранијих споразума у стратешкој области.
"Изазива забринутост и то што друге земље развијају потенцијал нових прецизних система који су налик на атомске експлозивне направе мале снаге , стратешке ракете са конвенционалним пуњењем, надзвучне конвенционалне системе намијењене наношењу удара у кратком временском интервалу и на велику удаљеност. Пажљиво пратимо развој такозване концепције разоружања моменталног глобалног удара", рекао је Путин.
Он је нагласио да је "противракетни штит само по називу одбранбени систем", а да је у пракси то "суштински дио стратешког нападачког потенцијала".
Ово је 10. пут да се Владимир Путин обраћа Горњем и Доњем дому парламетна, а ове године то чини на 20. годишњицу Устава Руске федерације.
Путиновом обраћању у Георгијевској сали Кремља присуствује 1.100 људи - поред свих посланика оба дома парламента присуствује и цијела Влада са премијером Дмитиријем Медведевом на челу, као и губернатори, представници судова, вјерских заједница.
Корупција и међуетнички сукоби главни изазови Русије
Руско друштво и држава морају заједнички да се боре против међуетничких конфликта у којима се одражавају сви проблеми са којима се Русија суочава укључујући и корупцију, изјавио је Путин.
Путин је изјавио да међуетничке сукобе и напетост провоцирају “не представници неких народа, већ људи који су лишени било какве културе, који не поштују ни своју ни туђу кутуру”.
У оне који провоцирају међуетничке конфликте Путин је убројао поједине људе који долазе са Кавказа, представнике такозваних "етничких мафија", корумпиране припаднике полиције и судства каои руске национисте "који користе сваку трагедију да би изазивали мржњу" и изазивали погроме.
"Ми морамо заједно да се ухватимо у коштац са тим изазовом, морамо да заштитимо међуетнички мир, а то значи јединство нашег друштва, једносто и цјеловитост руске државе", рекао је руски предсједник.
Као још један проблем са којим се Русија суочава, а који провоцира међунациолне конфликте руски предсједник је апострофирао илеглане мигранте рекавши да илегална миграција уништава берзу рада, води повећању криминала и да мора да се у ту област уведе ред.
Руски предсједник предложио је да се уведу радне дозволе на нивоу регион чију би цијену одређивао регион и који би страном раднику давали многућност да ради само у том региону.
Путин је такође предложио јачу контролу уласка страних држављана у земљу и боље прећење оних страних држављана који у Русију могу туристички да уђу без визе, а који онда то искористе да би радили илегално.
За оне који прекрше закон руски предсједник је предложио казну забране уласка у Руску федерацију од 3 до 10 година.
Путин је поручио и да Русија треба да уреди законе о миграцији и раду тако да привлачи професионлце, високо образоване раднике "који знају руски језик и који су из културе блиске нашој".
Русија се не намеће као наддржава
Русија тежи да буде лидер на међународној сцени који штити међународно право и суверенитет држава али не претендује да буде наддржава која намеће своје интересе, рекао је Путин.
"Ми не претендујемо на звање наддржаве, које означава тежњу ка свјетској или регионалној хегемонији, не мијешамо се ни у чије интересе, не намећемо се као покровитељ, не покушавамо никога да учимо како да живи, али тежимо ка томе да будемо лидери који штите међнародно право, који теже поштовању национлног суверенитета, независности и самодовољности народа”, рекао је Путин.
Он је посебно истакао позитивну улогу Русије у рјешавању кризе у Сирији рекавши и да је та ситуација показала да је све конфликте и кризе могуће рјешавати мирним путем без примјене силе. Русија, додао је Путин, при рјешавању сиријске кризе ниједном није угрозила своје националне интересе.
Што се тиче најновије кризе – тронедјељних приотеста у Украјини, Путин је рекао да је Русија спремна да са Украјином сарађује као и да ником ниста не намеће.
"Уколико Кијев жели да ради на заједничким пројектима у оквиру Царинске уније, то може да се настави на нивоу експерата. Ми смо спремни да сарађујемо са Украјином. Желим да истакнем, да нико ни на кога не врши притисак", изјавио је Путин.

Опорезовати и руске грађане са офф шор рачунима
За све грађане Руске федерације који су крајњи корисници рачуна у оф шор зонама Путин је предложио да буду опорезовани према руским пореским законима, најавивиши тиме наставак такозване деофшоризације која је у Русији почела прошле године с циљем да се што више руског новца врати у Русију.
"Желите у оф шор – изволите – али новац овамо", рекао је Путин.
Он је такође предложио да страним компанијама, односно свим компанијама које нису регистроване као руски правни субјект, буде онемогућено да користе бенефиције које даје држава укључујући и државне кредите и гаранције.
Неруским компанијама, према предлогу Путина, не би требало дозволити да добијају послове чији је наручулац држава или да улазе у уговорне односе са компанијама са државним капиталом.
"Укратко, ако желите да добијате субвенције и бенефиције и тиме подижете свој профит, изволите региструјте се у Русији", поручио је Путин.
Руски предсједник је, такође, истакао да је неопходно да се подигне транспарентност у пословању у Русији.