Давутоглу: Турска жели дијалог, али се неће извињавати

30-11-2015 05:04:50 | | / vostok.rs |


Турска је спремна за дијалог са Русијом како би се избегла даља ескалација сукоба, али не намерава да се извињава због инцидента са руским авионом Су-24, изјавио је турски премијер Ахмет Давутоглу.

Он је рекао да Турска жели добросуседске односе са Русијом, као и са свим другим партнерима који се боре против терористичке организације Исламска држава.

„Спремни смо да предамо све информације о ’ненамерном’ обарању руског авиона којима располажемо“, рекао је Давутоглу уочи састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Турски премијер је истекао да је Анкара спремна за дијалог на свим нивоима како би се у будућности избегли инциденти попут овог са руским авионом.

Истовремено, рекао је Давутоглу, Анкара се нада да ће Москва преиспитати најављене мере према Турској након трагедије са бомбардером Су-24 и додао да Турска на те мере неће одговарати санкцијама.

Претходно је турски премијер изјавио да разуме реакцију руских грађана због смрти пилота Су-24 који је оборен пре недељу дана у Сирији, али је замолио да се узме у обзир и забринутост Анкаре када је у питању безбедност турских граница.

„Ми разумемо Русију кад је реч о смрти руског пилота, али и Русија мора да разуме пажњу коју ми посвећујемо безбедности наше границе са Сиријом, будући да је то питање националне безбедности. Ми ћемо да наставимо да показујемо нашу преданост очувању границе са Сиријом, која није усмерена искључиво против Русије“, рекао је Давутоглу.

Он сматра да питање обарања руског авиона треба решити рационално.

„Ову кризу је могуће решити уколико и Турска и Русија проблему приступе хладних глава и разумно. Надам се да ће се у наредном периоду напетости смирити. Уместо тврдих изјава треба се усредсредити на дијалог“, рекао је турски премијер.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут