Русија без турског меса, рибе, млечних производа и воћа

30-11-2015 05:07:01 | | / vostok.rs |


Русија је спремна да забрани скоро све пољопривредне производе пореклом из Турске, рекао је за руски лист „Известија“ извор из Министарства пољопривреде РФ.

Према речима неименованог службеника, Министарство ће званични и пуни списак забрањених производа објавити до 1. децембра.

Коментаришући забрану, заменик директора Руског института стратешких студија Михаил Смолин каже да ће због тога највише трпети турска економија.

Према његовим речима, за читав пољопривредни ресор Турске ово ће бити прилично снажан ударац, с обзиром да су они развили неке додатне програме и омогућавали повољне кредите за произвођаче, како би ојачали своје позиције на руском тржишту.

„Сматрало се да је то за турску пољопривреду добра перспектива, али понашање турских политичара је све довело у питање…“, рекао је он.

Како каже, познато је да Русија закључује бројне уговоре за увоз пољопривредних производа из земаља Јужне Америке, који ће бити нешто скупљи, имајући у виду транспортне трошкове, и додаје да су некада и такви кораци неизбежни с обзиром на дату политичку ситуацију.

„Не можемо да не реагујемо, тим пре што турска страна заузима врло неконструктиван став и не жели да се извини или чак размотри могућност за тако нешто…“, закључује он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут