Русија припремила списак мера према Турској

30-11-2015 05:31:33 | | / vostok.rs |


Нацрт резолуције о мерама ограничења које Русија уводи према Турској спреман је за потписивање, изјавио је вицепремијер Русије Игор Шувалов.

„Чим документ буде потписан, биће представљен јавности“, рекао је Шувалов.

Он је прецизирао да економска ограничења према Турској неће обухватити индустријски сектор, већ ће се односити на прехрамбене производе.

„Рестрикција увоза турских производа није усмерена против руских грађана, већ како би турска економија осетила последице непромишљене одлуке Анкаре. Управо из тог разлога се уводе ограничења на увоз оних производа који су најзаступљенији у турском извозу“, рекао је Шувалов.

Министарство пољопривреде је, како је рекао, предузело све како се не би дозволио дефицит прехрамбених производа због најављених рестрикција.

Вицепремијер је потврдио да је Русија забранила све чартер летове за Турску, као и продају туристичких пакета, док се регуларни авио-саобраћај одвија под специјалном безбедносном контролом.

Шувалов се осврнуо и на грађевинску индустрију рекавши да се рестриктивне мере неће тицати послова који су уговорени до 31. децембра ове године, као и да турски грађевински радници, који су запослени у Москви, могу наставити да раде.

„За све нове пројекте турске грађевинске компаније мораће да добију специјалну дозволу“, појаснио је он.

Када је реч о увођењу визног режима, додао је Шувалов, то не значи да грађани Турске неће моћи да путују у Русију, већ да ће им за прелазак границе бити неопходна виза.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут