Шест савета за јефтино путовање Сибиром

01-12-2015 08:39:55 | | / vostok.rs |

„Пошто сам четири године провео радећи и студирајући у Русији, схватио сам да, осим Москве и Санкт Петербурга, нисам упознао градове централног дела земље. Још од детињства Сибир је за мене био место из бајке, па сам прошлог лета одлучио да га најзад посетим. Кренуо сам са девојком на 40-дневно путовање до Владивостока и успут обишао многе градове. Десет дана провео сам на Бајкалском језеру, а накратко сам посетио и Монголију. Ево неколико савета насталих на основу мог искуства са овог путовања.“


Диван, разнолик, непрегледан: Сибир се може описати само помоћу придева са изразито снажним значењем, а полазак на пут Транссибриском пругом прави је изазов чак и за искусне путнике. Многи људи верују да је поменуто путовање веома скупо. Међутим, ако се добро организујете, можете путовати и за мало новца – потребно вам је од 1.000 до 1.300 долара за 30 дана, не рачунајући трошкове визе и авионске карте до Русије.

1. Прво, добро проучите све о Сибиру и пажљиво одаберите шта бисте заиста желели да видите и радите. Можете провести време у занимљивим градовима као што су Томск и Иркутск, посетити дивље пределе, или, пак, уживати у природи на обали Бајкалског језера. У Сибиру свако може пронаћи нешто по свом укусу. Немојте се ослањати само на туристичке брошуре, већ потражите више информација на интернету (наравно, и на сајту „Руске речи“). На пример, прелепа Чарска пустиња се у већини проспеката чак и не помиње, иако се до ње лако може доћи.

2. Испланирајте унапред долазак на сва места која желите да посетите и на време купите карте за одабране дестинације. На тај начин ћете уштедети на времену и моћи ћете да искористите евентуалне попусте. На сајту компаније „Руске железнице“ пронаћи ћете све информације у вези са редом вожње, расположивим картама и ценама. С обзиром на велике удаљености, воз је једини начин путовања који већина становника Сибира може себи да приушти, а у регионима смештеним иза Урала карте се могу купити много раније. Ако желите да стигнете до удаљених дестинација, морате унапред резервисати место у возу. Треба знати и следеће: што је место удаљеније, мање је и водича. Зато се постарајте да нађете водиче који ће вам и тамо бити на располагању. Током боравка у далеким крајевима не упуштајте се у самосталне експедиције.



Чаша за чај у „подстаканику“, посебном држачу: део традиције путовања по Русији.

3. Не журите. Сибир је огроман и разнолик. Не можете га обићи за кратко време. Било би добро да одвојите месец дана за ово путовање, али оно може трајати и много краће или много дуже, у зависности од ваших жеља. Можда није у складу са оним што сам претходно напоменуо, али имајте на уму да можете и променити претходни план – ако вам се неко место не допадне, једноставно наставите даље. Карте за воз увек можете заменити, за разлику од авионских карата из категорије „јефтинијих”.

4. Иако је „купе“ (друга класа) много удобнији од „плацкарта“ (треће класе), можете уштедети ако путујете трећом класом на „краћим“ дестинацијама, односно тамо где вожња траје 20-25 сати. Купе резервишите за дужа путовања, када ће вам додатна удобност и приватност помоћи да „напуните батерије“. Осим тога, ако путујете трећом класом упознаћете различите људе и осетићете праву атмосферу Русије, будући да се туристи ту веома ретко могу срести.




5. Одседните у хостелу. Овај вид смештаја тренутно је веома популаран у Русији. Квалитет услуге прилагођен је новцу којим путник располаже, па не очекујте луксузне собе. Ипак, хостели најчешће нуде сасвим пристојан смештај, као и бесплатан доручак, а налазе се на добрим локацијама у близини станица или центра града. Осим тога, ту можете добити веома корисне информације, а често се организују и екскурзије или експедиције. Хостели су већином отворени релативно недавно, тако да их нећете наћи у туристичким брошурама. Зато посетите сајтове као што су hostelworld.com или booking.com. Наравно, саветујемо вам да унапред резервишете собу, чак и у местима која не привлаче велики број туриста, јер у хостелима све чешће одседају Руси који путују ради посла и траже јефтин смештај.



6. У великим градовима обавезно свратите у неку врсту мензе која се на руском зове „столовая“. То су самоуслужне кафетерије и често су много бољи избор од ресторана, јер тамо можете да уживате у најбољим јелима руске, а посебно сибирске кухиње по веома приступачним ценама.