Фински посланик: Финска је у саставу Руске Империје била независнија него у ЕУ

13-12-2013 07:14:52 | | Руска реч/ mojenovosti.com |

Поводом дана независности Финске на званичном сајту познатих финских новина „Uusi Suomi“ објављено је протестно писмо познатог посланика партије „Истински Финци“ Рејоа Тосаваинена.

Аутор писма категорички тврди да „савремена Финска није независна“ и да због тога обележавање овог празника нема смисла. Тосаваинен наводи да се финска нација „родила и развијала у саставу Руске Империје под руководством императора“.
Рејо Тосаваинен такође наводи да је Финска, док је била у саставу Руске Империје, имала своје сопствене законе и администрацију, а да од 1808. по наредби императора руски чиновници нису могли да се мешају у унутрашње послове Финске.
„Законодавство ЕУ је изнад финских закона, чак је изнад финског Устава“, истиче Тосаваинен и додаје: „Док је била у саставу Руске Империје, Финска је имала своју царину, своју валуту и чак сопствену централну банку, док савременим царинским сектором Финске у потпуности управља ЕУ, а све одлуке о финансијској политици земље доноси Европска централна банка“.