Русија ће обуставити заједничке пројекте са Црном Гором ако уђе у НАТО

02-12-2015 10:56:30 | | / vostok.rs |

Црна Гора је позвана да се придружи НАТО, објављено је јутрос на министарском састанку у Бриселу


Русија ће обуставити заједничке пројекте са Црном Гором ако та земља уђе у НАТО, изјавио је данас председник Одбора за одбрану и безбедност горњег дома руског парламента Виктор Озеров. Озеров је рекао да пројекти, који ће бити обустављени, укључују оне на војном плану, јавила је агенција РИА Новости.

Црна Гора је јутрос позвана да се придружи НАТО и постане 29. чланица Алијансе, након што су се шефови дипломатија земаља чланица усагласили о позиву.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је, отварајући састанак шефова дипломатија држава чланица у седишту НАТО у Бриселу, изјавио да политика отворених врата Алијансе има за циљ ширење стабилности, безбедности и демократских вредности и честитао Црној Гори, што је испраћено снажним аплаузом.

Након тога званично је црногорским министрима спољних послова и европских интеграција и одбране Игору Лукшић и Милици Пејановић Ђуришић званично саопштио да је Црна Гора позвана у НАТО.

"Данас отварамо ново поглавље. Мислим да смо заслужили позив. Ово је сјајна вест за остале земље Балкана. Наставићемо са реформама у истом интензитетом као до сада", рекао је Лукшић.

У Црној Гори се сматра да је добијање позивнице потврда да је та држава демократска, стабилна, сигурна, добро развијена, да дели исте вредности као и најнапредније земље света и да има стандардно правно окружење баш како треба.

Уласком у НАТО Црна Гора ће, очекује се, стећи безбедније и сигурније тржиште за страна улагања и смањиће ризике када до инвестиције дође.

Како налаже процедура НАТО-а, након данашње позитивне одлуке министара, формални позив би исте недеље требало да упути генерални секретар Јенс Столтенберг црногорском шефу дипломатије Игору Лукшићу.

Након тога, Лукшић узвраћа писмом у којем наводи да Црна Гора прихвата обавезе чланства. Затим, све земље чланица НАТО-а потписују Протокол о приступању Црне Горе Алијанси, који, затим, морају ратификовати Владе земаља чланица Алијансе.

Коначан корак ка чланству је предавање Протокола о приступању САД, односно Стејт департменту где се чувају сви документи алијансе, што државу чини пуноправним чланом НАТО-а.