НАТО припрема мере за очување безбедности Турске

02-12-2015 11:06:51 | | / vostok.rs |


НАТО ће у наредним недељама припремити пакет мера за очување безбедности Турске и стално ће пратити ситуацију на југоисточном рубу Алијансе, наведено је у саопштењу шефова дипломатије земаља-чланица НАТО-а.

Инцидент с руским бомбардером Су-24, који је Турска оборила изнад Сирије 24. новембра, у саопштењу се не спомиње.

Министри који учествују на заседању у Бриселу су подсетили да је „безбедност Алијансе недељива и да савезници изражавају одлучну солидарност с Турском која се суочава с бројним изазовима с југа, укључујући терористичке претње“.

„Министри одбране НАТО-а разматрали су то на састанку у октобру и наложили да се испланирају даљи кораци за очување безбедности Турске. Данас смо анализирали овај рад, он напредује“, пише у саопштењу.

Алијанса је навела да су 2012. године савезници одлучили да учврсте систем ваздухопловне одбране Турске — у тој земљи су размештени ракетни комплекси „патриот“.

„Одлучни смо, у духу 28 за 28, да наставимо да разрађујемо додатне мере НАТО-а за очување безбедности и савезници припремају могући допринос. Очекујемо да ће тај посао бити завршен у наредним недељама“, саопштили су министри иностраних послова земаља НАТО-а.

Они су навели да ће „веома пажљиво пратити догађаје на југоисточној граници НАТО-а, укључујући кризу у Сирији“.

„Поново потврђујемо да сукоб у Сирији може да се оконча само политичким путем и наглашавамо важност међународних напора у вези с тим“, додаје се у саопштењу.

Алијанса је, такође, апеловала на „мир, дипломатију и стишавање сукоба“.

Амерички министар одбране Ештон Картер раније данас је изјавио да САД сматрају да би Турска требало да постане активнија у ваздушном рату против ДАЕШ-а (Исламска држава), да осигура своју границу и да гони оне који помажу упаде те терористичке организације на њену територију.

„Већина њихових ваздушних операција није усмерена на ДАЕШ, него на Радничку партију Курдистана“, рекао је Картер.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут