Капетан Војске ДНР Дејан Берић: Србе веома цене

02-12-2015 06:42:17 | | / vostok.rs |


Рат у Доњецкој и Луганској Народној Републици се због свакодневних сукоба на линијама раздвајања између кијевских снага и Војске ДНР и ЛНР наставља. Иако постоје споразуми између страна, кијевске снаге и даље гранатирају градове Донбаса и положаје Војске ДНР и ЛНР. Каква је ситуација и како се живи у Доњецку, разговарали смо са замеником команданта батаљона Војске ДНР, капетаном Дејаном Берићем.

Каква је ситуација на ратишту у Доњецкој Народној Републици?

- Што се тиче ситуације, сваки дан се врше напади на наше положаје и градове ДНР. Синоћ су опет тукли цивилне циљеве у рејону Доњецка, Пескија, Спартака. Било је и жртава. Један војник је погинуо, а други је рањен. Такође дејствују и са ВБР-овима „Град“. О свему овоме обавештавају се и представници ОЕБС-а те је заказана и конференција. Представници ОЕБС-а су сада мало променили своје виђење ситуације, а који је разлог, можда и то да ОЕБС и официјелно почиње да ради свој посао или желе да шпијунирају јер су до сада затварали очи пред оним што је очигледно. Међутим, ОЕБС је почео да окривљује другу страну због нарушавања примирја и зато што довлаче тешку технику на линију раграничења, пре свега тенкове и артиљерију. Поред артиљерије у задњих 7-8 дана интезвирао се „рад“ разних диверзантских група.

Каква је хуманитарна ситуација у Доњецку? Да ли има довољно хране, електричне енргије, да ли становништво има обезбеђено грејање?

- Што се тиче грејања овде је веома добро. Нема никаквих рестрикција струје, нема прекида грејања, а чак су почели и раније да греју. Што се тиче хуманитарне ситуације по питању хране, људи се жале да им је тешко. С друге стране, у односу на рат код нас, када се Југославија распадала, овде је сто пута боље. Све продавнице су пуне и може се купити шта хоћете. Хуманитарна помоћ из Русије стиже константно. Такође, Ахметов из Украјине шаље доста помоћи, а власт у Кијеву вероватно не сме ништа да му каже. Углавном, што се тиче овог рата у односу на рат који је био код нас, ово је „благостање“.

Дејане, написали сте књигу „Кад мртви проговоре“. Која је радња књиге и где се она може набавити?

- Књига је изашла пред сајам књига у Београду, а издавач је „Весна Пешић и синови“. Сви други су отказали њено издавање, јер сам ја тотално забрањена личност у Србији због свега што се дешава и због својих ставова према изајничкој власти. Књига је роман и говори о рату на Косову, а ситуације у роману које се поклапају са догађајима у стварности су случајност. Говори се о стварима које су забрањене у Србији. Говори се о томе да је НАТО пакт са регуларном војском Албаније кренуо у напад преко Кошара где су покушали да се пробију у Србију. Прича прати пут младог човека који је дошао тамо као добровољац и борио се заједно са редовним војницима. Говори се о храбрости обичних људи, храбрости и довитљивости официра. Говори се и о издајама неких официра и о томе како војска није смела говорити ономе шта треба да говори.

Ви високо котирате у Доњецкој Народној Републици и веома Вас поштују. Имате односе са највишим руководством ДНР. Какви су њихови утисци о Србима?

- Овде сви уважају Србе. Мало је било проблема са Живковићевим четницима јер су забрљали својим деловањем овде. Међу њима је било стварно људи који су дошли срцем, међутим оцрнили су име „четника“. Такође „хероји“ попут Почуче. Неки дан сам био код заменика министра одбране, а он ме на крају разговора пита: „Шта је с твојим издајницима?“. Кажем: "Седе у Москви". Тако ме они „пецкају“. Ја их питам, "А што ме не питате за друге Србе"., а он каже да веома цени Србе и да су то све храбри борци. Осим ове двојице, има ту доста других Срба, и они су сви храбри борци и лепо је чути како тако „висока“ личност каже за Србе да су храбри. Нико није осрамотио. Што се тиче Србије, сви овде знају шта се дешавало у Србији, од рата у бившој Југославији, НАТО агресије. Многи одавде су ратовали код нас. Овде је и момак који је био на аеродрому у Приштини који ми је причао своје доживљаје. Срећем се са нашим људима у Доњецку и неки од њих се налазе у лошим условима, али покушавам свима да помогнем.

Вања Савићевић


КАТЕГОРИЈЕ