Драшковић: У Црној Гори није ријешен проблем СПЦ – заштита њене имовине, свештенства, поштовање канонског статуса

14-12-2013 10:44:52 | | Светигора/ mojenovosti.com |

Директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором у Србији Славка Драшковић изјавила је да очекује период добрих односа са Црном Гором и да вјерује у добру сарадњу у рјешавању питања положаја србског народа у Црној Гори.

Драшковић је нагласила да су још уставно недефинисан правни положај Срба у Црној Гори, већински србски језик и ћирилично писмо, али и да је несразмјерна заступљеност Срба у државним органима.
„Проблеми су и непостојање културно-просвјетне аутономије, неостварено право на двојно држављанство, недефинисано право на национална обиљежја и симболе. Није ријешен ни проблем Српске православне црквеСПЦ, заштита имовине, свештенства, поштовање канонског статуса“, рекла је Драшковић Танјугу.
Она је навела да није дефинисан статус србског народа у Црној Гори, пошто Устав не говори о србском народу као конститутивном народу иако он, по посљедњем попису, чини 28,73 одсто становништва.
„Срби нијесу ни национална мањина, јер статус националне мањине има народ који броји до 15 одсто становништва. Закон не дефенише какав статус има група која броји више од 15 одсто становништва“, нагласила је Драшковић.
Према њеним ријечима, србска заједница сматра да Срби у Црној Гори не могу да буду национална мањима и да треба да добију статус конститутивног народа.
Директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором је подсјетила да се у Црној Гори 43 одсто становника изјаснило да говоре србски језик, а да 37 одсто говори црногорски, али да србски језик није службени већ је у категорији као албански, којим говори 5,27 одсто становника или хрватски којим говори 0,43 одсто.
Као велики проблем, Драшковић је апострофирала и то што је 2004. године србски језик укинут у школама и умјесто њега уведен матерњи језик, који је 2011. године преименован у црногорски језик.
„Имамо низ питања на којима очекујемо добру сарадњу да почну да се рјешавају“, закључила је Драшковић.