Турска не жели да изгуби Русију као трговинског партнера

03-12-2015 09:23:19 | | / vostok.rs |


Председник Савета директора Удружења извозника поврћа и воћа Турске Али Кавак је у интервјуу за Спутњик говорио о последицама заоштравања билатералних односа, губицима турске економије након увођења руског ембарга на увоз пољопривредних производа и жељама турског бизниса да очува везе са Русијом.

Али Кавак је подсетио на висок ниво турско-руске економске, културне и политичке сарадње током последњих година и додао да је Русија увек била поуздан партнер и велико тржиште за извоз турског поврћа и воћа.

Говорећи о руским санкцијама, које су уведене након што је Турска оборила руски војни авион, Кавак је указао на негативан утицај ембарга на турску економију у блиској будућности.

„Ми не желимо да изгубимо нашег важног партнера, Русију. Надамо се да ће у турско-руским односима превладати здрав разум и схватање шта може донети узајамну корист, односно да ће се разрешити настала ситуација“.

Кавак је, међутим, додао и да је, откад су на снази узајамне санкције између Русије и ЕУ, велики део тржишта Русије био задовољен захваљујући испорукама из Турске.

„Прошле године смо извозили велике количине нашег воћа и поврћа, без обзира на губитке изазване падом вредности рубље. Надамо се да ће наш став бити узет у обзир, као и да ће руска страна поново размотрити своју одлуку“.

Али Кавак је изразио жељу да новонастали проблем буде што пре решен.

„Неопходна је добра воља како би напетост у турско-руским односима, а која штети и једној и другој страни, била што пре ублажена захваљујући заједничким напорима влада, друштвених организација и народа двеју држава. Желимо да уместо напетости опет завлада атмосфера стабилности, пријатељства и узајамног партнерства“, закључио је Али Кавак.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут