Русија подржава право Републике Српске на референдум

03-12-2015 06:20:05 | | / vostok.rs |


Рефендум у Републици Србској о Суду и Тужилаштву државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ је "кршење" Дејтонског мировног споразума, по закључку амбасадора Француске, Италије, Јапана, Канаде, Немачке, САД, Велике Британије, ЕУ и Организације исламске конференције коју представља Турска.

Они су оенили су да је ситуација у државној заједници Републике Српске и Федерације БиХ 20 година после Дејтона добра , али да најављени референдум у Републици Србској никако није добар. Они су потврдили да се одлука Уставног суда државне заједнице о несутавности 9. јануара као Дана Републике Српске мора провести.

Амбасадори западни земаља и ЕУ поново су оспорили право Републике Српске на референдум о Суду и Тужилаштву државне заједнице.

Како су саопштили, недвосмислено су опредјељени за територијални интегритет државен заједнице, а да Република Србска нема право на отцепљење од државне заједнице.

Руски амбасадор у Петар Иванцов не мисли тако, због чега је издвојио своје мишљење.

Руска Федерација је издвојила две основне теме, важност настављања и напредовања напора власти државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ на свим нивоима усмерених на одупирање терористичким претњама након недавних терористичких актова у Сарајеву.

Друга важна тема за Рускиу Федерацију је питање судског и тужилачког система државне заједнице. Међународна заједница више пута је изјављивала да је ситем несавршен и да не одговара задацима које се пред овај систем постављају. Систем изазива осуду и необјективност многих донесених одлука.

"Наступили смо са подршком повећавању његове ефикасности и непристрасности и подржали смо законите захтеве у овом односу које предлаже руководство Републике Српске. Сматрамо да питања везана за поправљање ситуације у овом смеру имају хитан карактер.", рекао је амбасадор Руске Федерације Петар Иванцов.

"Нисмо се сложили са осудом одржавања референдума у Републици Србској по питању поверења суду и тужилаштву државне заједнице БиХ на чему су инсистирали наши партнери.Са потпуним разумевањем се односимо према одлуци Народне Скупштине Републике Српске о одржавању одговарајућег анкетирања ако се не успе решити овај проблем кроз структурални дијалог.", нагласио је Иванцов.

"Још једна оштра тема је недавна одлука Уставног суда државне заједнице Бих којом се признају неуставним одредбе Закона о празницима Републике Српске у складу са којим 9. јануар се слави као Дан Републике. У вези са тим смо одбили да се придружимо тачки Коминикеа о коначном и обавезујућем карактеру одлука Уставног суда. Одлука суда је политички мотивисана", каже се у саопштењу амбасадора Руске Федерације Петра Иванцова.