Министарство одбране исељава војне пензионере са Бањице да би уселило НАТО официре

15-12-2013 11:33:12 | | Србија данас/ mojenovosti.com |

ПОРОДИЦЕ пензионисаних припадника ЈНА из круга Војне академије у Београду мораће до краја године да напусте принудни смештај у ком станују и дуже од две деценије. У импровизоване станове у којима броје последње дане, по налогу војних власти, после реновирања заказаног за следећу годину уселиће се гости система одбране – припадници страних војски и учесници војних вежби.

Принудни смештај на Војној академији доскорашњи је дом за 17 породица, махом подофицира ЈНА, који су после распада Југославије дошли у Србију. Они чине само мали део од око 10.000 војних породица, колико их од државе потражује стан на основу имовине које су се одрекли у бившим југословенским републикама.
- Уместо да држава изврши обавезу и трајно нам реши проблем, војне власти људе исељавају и из принудних смештаја – истиче Нада Павићевић из Удружења војних бескућника. – Више од педесет људи мораће усред зиме да напусти домове на Војној академији. Уколико то не учине, најављена су искључења грејања, струје и воде, иако има и старих и болесних.
Цивилима из Војне академије Министарство одбране понудило је смештаје у објектима некадашње Политичке школе у Улици Паје Адамова, као и у кругу касарне везе у Улици Незнаног јунака. Подофицир у пензији Иван Михаљевић, који дуже од 20 година станује на Војној академији, каже да су услови за живот изузетно лоши.
ЕПИЛОГ У СТРАЗБУРУ СТАНОВИ које потражују од државе биће предмет спора војних бескућника са Србијом пред Европским судом за људска права у Стразбуру. Њихова тужба против државе је усвојена, а даљи кораци биће познати на јесен. У име више од 10.000 породица које су на списку за стан, тужбу је поднело њих 30, а најјачи аргумент је да су жртва опструкције због којих дуже од две деценије живе у изузетно тешким условима.
- Људи који су, уплашени за голи живот, прихватили нову адресу морали су да уложе и до хиљаду евра како би могли да живе у тим објектима – објашњава Михаљевић. – Тамо су „станови“ без санитарија, полупани прозори, голе жице и прљави зидови. Ми смо војници старог кова, знамо шта је наређење, али могли су да нас поштеде бар до пролећа.
Војни пензионери затражили су од Војске да им одобри да у смештају на Војној академији остану до априла, али је одговор – негативан.
У Министарству одбране објашњавају да није реч о исељавању, већ селидби која се дуже време планира и најављује. Напомињу да део станара дугује накнаду за становање и до 150.000 динара.
- Станари су обавештени још у јулу ове године, а рок за пресељење био је први октобар – објашњавају у Министарству. – На основу њихове молбе рок је продужен до 2014. Војна академија понудила је сву расположиву помоћ за премештај ствари. Објекти у које је предвиђено пресељење налазе се у истој, и касарни у непосредној близини.