Иванов: Односи са турским председником не могу бити као пре

04-12-2015 09:02:39 | | / vostok.rs |


Шеф администрaције председника Русије Сергеј Иванов прокоментарисао је главне тезе обраћања Владимира Путина Федералној скупштини.

„Владимир Путин је почео своје годишње обраћање са указивањем на најважнији проблем који стоји пред светом у овом тренутку — међународним тероризмом. Русија има дугу историју борбе против тероризма и велико искуство по том питању. То је председник Путин исто поменуо. Данас у глобалном свету, без граница и препрека, ниједна земља сама не може успешно да се бори против тероризма. Осим тога, последњих деценија територија под контролом терориста веома се раширила и сада укључује Либију, Ирак, Сирију. Нећу говорити ко и зашто је поставио камен темељац тога. Међутим, чињенице су пред нама. Главна претња данас је у Сирији“, саопштио је Сергеј Иванов.

„Ниједна земља не може сама успешно да се бори против тероризма, то је прва мисао. Друга — ако је нека земља повезана са терористима, посебно ако их она финансира, скрива на својој територији, испоручује им оружје, она врши издају, поступа неразумно и несмотрено. И у том контексту је Путин поменуо Турску. Ми имамо одличне односе са турским народом. Ми га волимо. Ипак, политика турског руководства доказује да Турска без сваке сумње купује нафту са налазишта која контролише ДАЕШ и продаје је по читавом свету. То се не може порећи. Ако будемо довољно искрени у својој жељи да разбијемо канале финансијске подршке терористима у Сирији и Турској, за почетак као у Либији, мислим да ћемо успети да се изборимо са тероризмом брзо и успешно“, саопштио је шеф администрације председника Русије.

На питање РТ да ли то значи да ранији односи са турским председником неће бити као пре. Сергеј Иванов је рекао:

„Сигурно неће бити. Ипак, борба са тероризмом се наставља у истом режиму“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут