Лавров: Србија и Русија били савезници у свим ратовима

04-12-2015 02:56:24 | | / vostok.rs |

Чврсте везе наше сарадње гарантују нове пројекте


Премијер Александар Вучић и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров задовољни су развојем међусобних односа, најављују још интензивнију сарадњу, а данaс су поручили и да су при крају договори о посети руског премијера Дмитрија Медведева Београду, што се планира за прву половину наредне године.

Русија наставља да гомила инвестиције у Србији и оне су већ достигле четири милијарде долара, навео је Лавров, а Вучић је, захваливши Медведеву што је прихватио позив да дође, поручио да очекује да тада буду потврђени многи заједнички договори и послови.

"Ми смо мала земља и не можемо да помогнемо Русији колико она може нама, али сматрамо да смо коректан партнер, што показујемо и тиме што им нисмо, када је за Русију било тешко, забијали нож у леђа", рекао је Вучић и додао да верује да људи у Русији то поштују.

Лавров је оценио да односе две земље одликују блискост, солидарност, и вековна сарадња, те да смо увек били савезници у свим ратовима, а да ћемо савезници и остати.

Шеф руске дипломатије подсетио је да је Вучић боравио у његовој земљи у октобру и да се спрема посета руског премијера Дмитрија Медведева почетком наредне године.

"Такав интензиван дијалог и контакти на високом нивоу корисни су за изградњу цицтаве структуире насе сарадње", указао је Лавров и оценио да односи две земље нису оптерећени покушајима увођења рестриктивних мера.

И србски је премијер подсетио на традиционално добре и пријатељске односе две земље, што је, како је навео, потврђено и приликом његове последње посете Москви.

Од тада је, додао је, постигнут договор о неким ранијим дуговима, па ће Србија, додао је, исплатити дуг према Гаспромњефту од 20 милиона евра до краја године и 6,5 почетком идуће, а дуг НИС-а од 23 милијарде динара биће намирен у ратама до 2018. године.

"Своје старе дугове Србија уме да враћа и понашамо се као одговорна и озбиљна држава која испуњава своје обавезе", истакао је Вучић.

Он је захвалио Руској федерацији на помоћи и подршци у Унеску, у СБ Уједињених нација, али је захвалност изразио посебно Лаврову, који, како је рекао, на сваком месту пружа подршку независности и суверености Србији.

"Ми то умемо да поштујемо. Ми наше односе развијамо, желимо да буду динамичнији. За економске односе верујем да ће бити у још бржем и динамичнијем степену развоја него данас и није реч само о енергетској већ о грађевинској, пољопривреди, у свим другим областима у којима можемо да сарађујемо. И ми то наше пријатељство са Руском федерацијом не мислимо да гасимо, уништавамо", изјавио је Вучић. Поменувши да ниједна влада у савременој србској историји није имала толико сусрета са руским званичницима, Вучић је поменуо и важност разговора о Северном току, где је поново замолио руску страну да низомк ценом гаса помогне да се за нас важним колективима - МСК и Азотара - обезбеди будућност. Та су врата, како је ракао, отворена, и у току су завршни разговори.

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров честитао је Србији на доброј организацији конференције ОЕБС у Београду, те поручио да је РФ задовољна развојем односа са Србијом.

Он је рекао и да је србско председавање ОЕБС било избалансирано, успешно и да је наша земља у пуном капацитету организовала 22. Министарски савет.

Каже и да Русија подржава став Србије и премијера Вучиха када је реч о обезбеђењу нормалног зивота и сарадње на Балкану.

Додаје да се Русија и Србија ослањају међународно право када је реч о Косову, да поштују резолуцију 1244.

"Залажемо се и за Дејтонски споразум и не подржавамо покушаје да се ти споразуми заобилазе", поручио је Лавров.

Говорећи о економској сарадњи, Лавров је рекао да је она добра, да је да Русија наставља да инвестира у Србију. Подсећа и да је НИС са учешћем Гаспромњефта један од највећих послодаваца и порески обвезник.

"Чврсте везе наше сарадње гарантују нове пројекте", закључио је Лавров.

ЛАВРОВ КРИТИКОВАО ДУЊУ МИЈАТОВИЋ


Департман за слободу медија у оквиру ОЕБС-а је политизован и оријентисан на опслуживање једностраних интереса неких земаља ОЕБС-а, изјавио је данас у Београд шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, истакавши да би супротно томе институције ОЕБС требало да раде објективно и на основу јасног мандата.

Руски став је, казао је, да све институције раде објективно и уоквиру мандата али тих мандата нема а наши западни партнери одбијају руске предлоге јер им то омогућава да имају "аморфне структуре да би лакше могли да манипулишу".

Лавров је на заједничкој конференцији за новинаре са србским премијером Александром Вучићем у Вили Бокељка рекао да у том департману ОЕБС-акатегорички одбијају општеприхватљива начела која би требало да постоје.

"Нису сагласни са нашим предлозима јер је удобније да имате аморфне структуре. Настојимо и боримо се да овај посао усавршимо, али су они више пута испољавали замерке реагујући на апсолутно ситне ствари, на случајеве када износе мишљења председници влада ове или оне земље, а затварају очи на драстична кршења слободе медије", рекао је Лавров.

Као пример је навео хапшење двојице турских новинара против којих су најављене тужбе, о чему се на пример шефица тог департмана Дуња Мијатовић огласила, али не и у другим случајевима кршења слободе медија, што је дискриминација по свим основама.

Мијатовићева се, каже Лавров, није огласила када је у питању кршење слободе медија у Украјини где су, како је рекао, све руске телевизије забрањене, а штампани медији цензуирисани или забрањивани.

"Неки новинари су и физички нападани, а да не говорим о случајевима када су руски новинари током ратних дејстава на истоку Украјине убијени", истакао је Лавров и додао да би све то "требало да буде узето у обзир у пуном капацитету.

"Овај посао у ОЕБС-у је пуно политизован са додворавањем једном броју земаља", рекао је.

Премијер Вучић је, придружујући се одговору Лаврова о функцинисању одсека за медије ОЕБС, подсетио да је први напад на владу и њега и то лично од Мијатовићеве уследио у време мајских поплава прошле године и да је мислио да се то тада и завршило, али очито није.

"Ја сам мислио да је истина важна и упињао сам се из петних жила да докажем да писање појединих медија није тачно. А онда сам у међувремену схватио да све то са истином, правдом и чињеницама нема везе", рекао је.

Зато, додао је, данас више никоме не одговара.

"Научио сам да трпим ударце сваки пут када сам непослушан, када мислим да водим независну и суверену земљи", казао је Вучић приметивши уз осмех да је неко већ написао да је он Србин, али да је његова глава "тврда босанска", јер је родом из БиХ.