Грушко: Црна Гора у НАТО-у дестабилизује Балкан

05-12-2015 10:58:05 | | / vostok.rs |


Ступање Црне Горе у НАТО представља геополитичко решење које ће закомпликовати ситуацију на Балкану и дестабилизовати саму земљу, рекао је стални представник Руске Федерације при Алијанси Александар Грушко.

„То је чиста геополитика. Она никако није везана за регионална питања безбедности, нити за општеевропска питања. То је жеља да се покаже да су они принципијелни, да су тврди, да је политика ’отворених врата‘ жива, да ниједна држава нема право да се противи остварењу такве политике“, изјавио је Грушко у интервјуу телевизијском каналу „Русија 24“.

„Наравно, то ће заправо погоршати ситуацију на Западном Балкану, очигледно. Већ сад видимо да то озбиљно дестабилизује ситуацију у самој Црној Гори, где људи излазе на улицу“, додао је он.

Према његовим речима, чињеница да се одлука о ступању у НАТО усваја без референдума потврђује да је Алијанса пошла од геополитичких циљева, а не од циља да подржи регионалну безбедност.

Говорећи о односу НАТО-а и Турске, Грушко је оценио да Алијанса неће јавно осуђивати ту земљу због сарадње с терористима, него ће се трудити да одговорност пребаци на друге.

„Уверен сам да ће се НАТО суздржати од осуђивања Турске за ово нарушавање јер, у то смо се уверили много пута, политички циљеви за НАТО имају одлучујућу улогу и, по правилу, шта год да се дешава, НАТО се труди да одговорност пребаци на друге“, изјавио је он у интервјуу телевизијском каналу „Русија 24“.

Грушко је, такође, рекао да земље НАТО-а сватају да ће неразумна дејства Турске у инциденту с руским бомбардером Су-24 имати озбиљне дугорочне последице за Алијансу.

„Најважније за НАТО, како се мени чини, јесте то што су увидели да таква неразумна дејства, попут одлуке да се уништи руски авион, могу да имају веома озбиљне дугорочне последице за саму Алијансу“, рекао је он.

Говорећи о могућем обнављању дијалога између Русије и НАТО-а, Грушко је рекао да је Москва отворена за све иницијативе, али да сматра да обнављања рада Савета Русија—НАТО ускоро неће бити.

Он је подсетио да је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да је Алијанса спремна да поново размотри питање заседања Савета Русија—НАТО. Он је навео да се он сазива уз консензус и да се без сагласности Русије то неће догодити

„Не верујем да ће у скорије време НАТО предузети неке конкретне кораке“, изјавио је Грушко.

Дипломата је навео да у НАТО-у нема јединства у вези с обнављањем рада Савета и да су неке земље против тога.

„Нећемо молити. Став који ми бранимо одговара интересима свих. У овом случају полазимо од тога да је Русија отворена за сваку иницијативу, укључујући и обнављање дијалога на политичком нивоу. Али потребно је апсолутно јасно да разумемо ради чега се сазива заседање“, додао је Грушко.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут