Мијатовићева: Оптужбе на мој рад неосноване

05-12-2015 11:18:31 | | / vostok.rs |


Специјална представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић изјавила је да су критике премијера Србије Александра Вучића и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова на њен рад неосноване.

„Увек сам отворена за критику и дискусију о мом раду, али не могу да прихватим лажне оптужбе и обмањивање јавности о раду моје институције“, навела је Мијатовићева у саопштењу достављеном медијима који прате 22. Министарски савет ОЕБС-а.

Све њене интервенције су, како је навела, засноване на чињеницама, што „није случај са изјавом Лаврова, која је заснована на нетачним информацијама“.

Она је поручила да је и једини међународни званичник који је реаговао на убиство руских новинара у Украјини.

Мијатовићева је поручила да је разочаравајyће што је Србија, као председавајућа ОЕБС-у, „напада Институцију ОЕБС-а“.

Она је позвала све власти у свим земљама-чланицама ОЕБС-а, укључујући и Србију и Русију, да се придржавају преузетих обавеза када је реч о слободама медија и поштују мандат представника ОЕБС-а за слободу медија.

Раније данас Лавров је изјавио да је Департман за слободу медија у оквиру ОЕБС-а политизован и оријентисан на опслуживање једностраних интереса неких земаља ОЕБС-а.

Он је као пример навео хапшење двојице турских новинара против којих су најављене тужбе, „о чему се шефица те канцеларије Дуња Мијатовић огласила, али не и у другим случајевима кршења слободе медија, што је дискриминација по свим основама“.

Премијер Вучић је, придружујући се ставу Лаврова о функционисању одсека за медије ОЕБС, подсетио да је први напад на владу и њега и то лично од Мијатовићеве уследио у време мајских поплава прошле године, и да је мислио да се то тада и завршило, али да „очито није“.