Лечење терориста у Турској уз подршку власти

05-12-2015 12:16:51 | | / vostok.rs |


Медији све чешће извештавају о случајевима лечења терориста у турским болницама. Турски новинар Догу Ероглу истраживао је ову тему и открио да је особље болнице у граду Газијантепу указивало медицинску помоћ борцима Исламског фронта који се боре уз организацију Нусра фронт.

Ипак, реакција турских власти изненадила је новинара: Анкара је преко суда одбацила све оптужбе, а новинар је био приморан да објави званичан демант ове информације.

„Руководство болнице ми је испричало да су они сви (пацијенти) џихадисти и да немају другу професију. Лечени су у Газијантепу, а после су се враћали на фронт. Такође су ми рекли да је храну и медицинско-санитарне услуге обезбеђивао град Газијантеп. У крајњој мери, тачно знамо да је то било подржавано тајно. Ова болница је пружала медицинске услуге Исламском фронту“, прича Ероглу.

Организација Исламски фронт није тако позната као ИД, иако је прати неславна историја. Њени чланови себе сматрају браћом Нусра фронта, при чему обе организације улазе у састав веће алијансе коју Уједињени Арапски Емирати сматрају терористичком. Њихов лидер је 2013. величао Осаму бин Ладена. Он је о њему говорио с искреним одушевљењем и називао га шеиком. Исламски фронт је сунитска организација која ратује против свих шиита, укључујући цивиле.

Власти су узеле у обзир информације Догуа Ероглуа о томе да у турским болницама лече борце Исламског фронта, али није се све завршило онако како је он очекивао.

Анкара је на суду оповргла све информације, а новинар је био приморан да објави званичан демант информације. Према његовим речима, у почетку је влада давала веома противречна саопштења.

„Власти града Газијантепа саопштиле су да моје информације нису тачне и на конференцији за новинаре изјавиле да овај објекат уопште не постоји. Касније је саопштење власти оповргла организација која управља болницом. Она је потврдила постојање медицинске установе, али је навела да она не лечи џихадисте“, рекао је новинар.

Саопштења о томе да се у турским болницама лече џихадисти објављују се практично по целој пограничној територији. Медицинске установе у провинцији Хатај оптужене су да пружају помоћ борцима ДАЕШ-а, што је привукло пажњу турског парламента.

„Ова фотографија је направљена 16. априла 2014. године у државној болници у провинцији Хатај. Знамо ко је овај човек. Ово је командир Исламске државе. У државним болницама лече терористе. Министарства за здравствену заштиту и иностране послове морају да објасне због чега се то дешава. Да ли се на турским границама уопште остварује некаква контрола? Они стварају своје сопствене монструме“, рекао је посланик турског парламента Мухарем Инџе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут