Русија објавила да неће извршавати неке пресуде Европског суда за људска права

05-12-2015 02:22:22 | | / vostok.rs |


Доњи дом руског парламента – Државна Дума – усвојио је закон који националном Уставном суду дозвољава да „неизвршивим“ проглашава одлуке међународних судова. У првом реду – Европског суда за људска права.

Ово суштински значи да Русија своје законе диже изнад европских и међународних. Додуше, уз одређена ограничења и под одређеним условима.

Уставни суд РФ ће моћи да објави „неизвршиво“, односно – не треба извршити, увек када је одлука Европског суда за људска права, или неког другог, у супротности са Уставом Руске Федерације.

Ствари сада стоје тако да нико на територији РФ неће моћи да изврши пресуду Европског суда за људска права (на пример) у целини или неки њен део – уколико Уставни суд РФ утврди да је у целини, или у неком делу, не треба извршити зато што је пресуда (у целини или у неком сегмену) у супротности са Уставом РФ.

Ово је апсолутна новина за Србију и многе друге сличне државе које то у смислу пуног суверенитета нису. Међутим, сличне правне норме већ постоје и у Немачкој и у Великој Британији.

Иницијатори доношења овог закона били су посланици из свих посланичких група у Думи. У образложењу свој иницијативе су упозорили:

„Цео низ одлука Европског суда за људска права имао је за циљ размекшавање државног суверенитета Руске Федерације. То се мора зауставити“.

Русија се у фебруару 1996. обавезала да ћ поштовати и извршавати одлуке (пресуде) Европског суда за људска права.