Дачић: Уз данашње поделе нам прети „врући рат“

05-12-2015 03:03:21 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је завршна седница Министарског самита ОЕБС–а синоћ каснила јер је било проблема око усаглашавања докумената о борби против тероризма, о Украјини и о мигрантима.

„Не можете да видите колико ту оптужби има између земаља. Цела атмосфера је била да смо ми до 23 сата морали да их притискамо да се усвоје документи“, одговорио је Дачић на питање новинара каква је била атмосфера уочи завршетка самита.

„У документу о Украјини, Русија тражи једно, Украјина друго… Морали смо да извршимо велики притисак“, рекао је Дачић.

Он је додао да је слична ситуација била за време Хладног рата, али да нам данас, како је рекао, уз поделе, прети „врући рат“, јер се тада ратовало речима, а сада има директних последица.

Дачић је казао да је Турска у документу о мигрантима тражила формулацију „заједнички напори“, то јест поделу терета, али да други нису хтели „да чују“ за ту формулацију, јер су сматрали да то значи да треба да приме мигранте или да издвоје новац за њих.

„Нисмо могли да усагласимо документ о 30 година катастрофе у Чернобиљу. Толико је тешко доћи до компромиса“, подвукао је Дачић.