Гускова: Незаконитом одлуком жели се понизити Република Србска

05-12-2015 03:23:53 | | СРНА/ vostok.rs |


Сенатор Републике Српске Јелена Гускова изјавила је да је незаконита одлука Уставног суда БиХ о укидању 9. јануара као Дана Републике донесна да би се понизила Република Србска због упорности, ината и слободоумља србског народа који од 1995. године ствара своју Републику, која је најјачи састав БиХ.

Гускова каже да не може неко са стране одлучивати о ономе што је биће србског народа и поручује да у потпуности подржава власти Републике Српске и председника Милорада Додика, који је поручио да ће Свети Стефан наредне године у Србској бити обелжен свечаније него до сада.



- Када неко одлучује да ли смеш да изађеш у цркву и славиш своју славу, што су Срби славили и под Турцима, то не може да прође у цивилизованој Европи. Ми подржавамо власт у Републици Србској - рекла је Гускова.

Она је навела да је одлука Уставног суда БиХ незаконита, јер одлуку нису подржали представници свих конститутивних народа у БиХ, већ само бошњачке судије, као и странци који не знају много о традицији културе и ономе што је веома важно за Србе.

- Они не знају како да униште Републику Српску, зато су кренули од оног што је за Србе најболније. Председник Милорад Додик дао је веома добар одговор и цео народ ће њега подржати - рекла је Гускова и нагласила да ће обавезно ићи на прославу Дана Републике Српске - Светог Стефана 9. јануара.

Гускова, која је и инострани члан Српске академије наука и уметности, нагласила је референдум о било којем питању добра метода за Републику Српску, што се показало и у прошлости.

- Знам колико је тај метод коришћен средином деведесетих година прошлог века, посебно у вези са Ван-Овеновим планом. Сада треба наставити традицију - сматра Гускова.

Она је указала и да се када је реч о референдуму показује какво је лице Европе.

- Референдум је најважнија демократска процедура у целој Европи. Европа обожава референдум и они га подржавају код сваке земље која има потешкоће, и као такав је јако важан. Међутим, када је реч о Србима и Републици Србској и о Русима они обожавају да наређују да србски народ, за који они мисле да је на коленима, не сме да одређује о својој судбини - закључила је академик Гускова.