ШКОЛЕ У ЛИТВАНИЈИ ИЗБАЦУЈУ ИЗ ДНЕВНИКА РЕЧИ „МАЈКА“ И „ОТАЦ“

17-12-2013 03:33:38 | | / mojenovosti.com |

У литванском систему електронских дневника ТАМО уместо речи „мајка“ и „отац“ увели су термине „родитељ I и II“ , што је изазвало бурно негодовање ђачких родитеља, преноси портал DELFI.

Представник Родитељског форума Литваније, Гинтаутас Букаускас, је поводом ових „паневропских педагошких новаторија „ изјавио :
„Ми сматрамо да се администратор електронскиох дневника мора вратити на стару форму пошто су ове терминолошке новатрије за огромну већину родитеља апсолутно неприхватљиве.“

Како преноси портал DELFI, систем ТАМО већ користи око 500 школа у Литванији.

У управи компаније Tavo mokykla која врши надзор над овим системом су објаснили да је реч о „радној верзији“.

„Није искључена ни могућнпост да се у будућем развоју система поново врате речи „ мајка „ и „отац „, изјавила је менаџерка компа ије Викторија Бурлинскајте.

Раније је градска управа Вилнуса покушала да у дечјим вртићима „угради „ аналогне терминолошке „вибрације „ , али је због енергичног реаговања медија морала убрзо да одустане од тог „подухвата „. Тада је Реналдас Јанчајскас, један од представника Родитељског форума , изнео мишљење да се ова и сличне новаторије уводе како би се промениио став друштва према традиционалној породици.Он је тада изјавио :
„По нашем схватању, нормалан је и природан брак мушкарца и жене у коме расту деца.Савез представника једног пола сексуалне мањине може се толерисати као демократска норма и то не треба осуђивати .

Међутим , поставља се сад питање :да ли могу људи нетрадиционалне оријентације који су у тој занемарљивој мањини наметати друштву своја схватања , појмове, начин и стил живота“

Подсећамо да је још 2010. Савет Европе прописао да се речи „мајка „ и „отац „ избаце из официјелних документа , обележавајући их као рецидиве сексизма !

Одговарајућа одлука Савета Европе односила се на попуњавање образаца и формулара у дечјим вртићима и школама и има значај обавезујућих упутстава у земљама чланицама Еврпоске уније као и у кандитаткињама за чланство.