Немачки обавештајци се боје „двоструке игре“ Турске

07-12-2015 09:04:11 | | / vostok.rs |


Немачка намерава да доставља Турској обавештајне податке о Сирији и Ираку само у ограниченој мери, без обзира на то што су ове земље савезници у НАТО–у, пише Шпигл.

У петак је Буденстаг одобрио мисију Бундесвера у борби против ДАЕШ–а, такозване Исламске државе. Претпоставља се да ће мисија трајати до 31. децембра 2016. године, а за њу ће бити издвојено 134 милиона евра.

Разматра се упућивање извиђачких авиона „торнадо“ у базу НАТО–а Инџирлик у Турској. Без обзира на то, Берлин нема поверења у Анкару и намерава да цензурише обавештајне податке које јој доставља.

Немачка војска се плаши да ће Турска злоупотребити добијене информације и да ће гађати положаје Курда.

„Разлог је двострука игра коју Турска води у борби против ДАЕШ–а“, пише лист.

„Анкара је коалицији ставила на располагање осам борбених авиона Ф–16, са времена на време они учествују у заједничким авио–нападима на ДАЕШ. Истовремено, Турска бомбардује курдске устанике, партнере САД који се на земљи боре против исламиста на северу Ирака и у Сирији“, наводи Шпигл.

Бундесвер опрезно настоји да немачки авиони „торнадо“ не буду коришћени у мисији у јужним пограничним деловима Турске, како би се искључила могућност да прикупљају информације о положајима Курда. Ако ти подаци ипак буду добијени, они неће бити предати Анкари.

„Та дилема показује колико су сложени односи унутар коалиције чији учесници, уз покриће антитерористичког рата, иду за сопственим интересима“, пише у чланку.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут