Чавушоглу: Турске војнике у Ирак позвало Министарство одбране

07-12-2015 10:37:57 | | / vostok.rs |


Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу тврди да се турска војска у Ираку налази на основу позива ирачког Министарства одбране.

Према информацијама ирачких власти, 4. децембра је турски тенковски батаљон ушао у ирачку провинцију Најнава под изговором да треба да припрема борце курдских народних одреда који се боре против терориста.

Ирачко министарство иностраних послова затражило је да се турска војска повуче с територије Ирака и навело да њено присуство представља „непријатељску акцију“.

Шеф Комитета за безбедност и одбрану у парламенту Ирака Хаким ел Замли изјавио је да турска војска може бити нападнута ако не напусти земљу.

„Министарство одбране Ирака обратило нам се молбом да обучавамо ирачке војнике. Исти такав позив добили смо од гувернера провинције Најнава. Наши војници обучавају у том региону националну гарду Ирака и снаге пешмерге које ће се борити против терористичке организације ДАЕШ (такозвана Исламска држава). То не ради само Турска него и САД, Немачка, Француска. Турски војници су од почетка били тамо по позиву ирачких власти“, рекао је Чавушоглу новинарима.