ФИЛМ „ДОКТОР КАЛИГАРИ“ СЕ ВРАЋА НА ЕКРАН

19-12-2013 12:21:31 | | / mojenovosti.com |

Легендарни неми филм Роберта Вине (Robert Wiene,1873-1938 )„Кабинет доктора Калигариа“( Das Kabinett des Doktor Caligari , 1920.) први у историји образац филмског експресиoнизма ,након рестаурације извршене уз примену дигиталних технологија , добија нови живот који му омогућава да се поново врати на велики екран.

Овај филм снимљен после пораза Немачке у Првом светском рату извршо је снажан утицај на развој светске киноматографије. Његова „изобличена „декорација,” надреалистички ликови „ падајући „ зидови његових eнтеријера,подругљивост његових пејзажа,експресивне маске и гротескне хиперболе глумачке мимике,ушле су у све филмске уџбенике . Реалност у том филму се остваврује растројством мишљња безумника у комне се све видљиво приказује као изобличено, померено,обмана, фатаморгана.

„Дотор Калигари“ је прво право дело жанра филмова „ ужаса и старве „ и многи истраживачи тумаче његов метафизички смисао као слику безумља власти која је у стању да ућутканом народу нанесе многобројне несреће.

Стилистика филма која је идално одражавала изгубњеност, поремећеност и опустешеност које су доминирале немачким послератним друштвом,била је фактички откриће редитеља Вине које је лако уочити у касније снимљеним филмовима као што су „Носферат“ Ф,В. Мурнау ( 1922) „, или „Метрополис“ Фринца Ланга из 1927.

Немачки историчар филма Зигрфид Кракауер у својој књизи „Од Калигариа до Хитлера „ тврди да свет унакажене свести и изгубњених вредности који је изражен у делима немачког филмског експресионизма је указивао на зло надолазећег нацизма.

Режисер таквог стваралачког формата као што је Тим Бертон је нејдном признао да је тај филм из његовог детињства одлучујуће допринео његовом погледу на стварност која га окружује и спосбност да је пренесе на филмско платно.

Гледаоци предстојећег Берлинксог фестивала први пут у историји биће у могућности да виде ову верзију филма ужаса, сакупљених од материјала сачуваних у кинотекама разних земаља почевши од оригиналног негатива из фонда Државне филсмке архиве из Берлина и копије која се чува у немачкој кинотеци.

Ови рестаурирани радови имају циљ не само да један уникални филм покажу новој ,савременој публици, него и да сачувају за будућност ремек-дело које је могло бити изгубљено за сва времена.

Све до сад сачуване копије „Кабинета доктора Калигарија „ препуне су огреботина , а емулзија је на многим местима нестала са траке, ,слике су на њима или мутне или избрисане,тако да ће нам берлинска премијера фима рестаурираног коришћењем дигиталних технологија практично приказати један ново филмско ремек-дело.

Нова премијера „Доктора Калигарија „је уједно и праизвдеба музике њујоршког композитора Џона Цорна,специјално компоноване за овај филм,а местро ће и сам учестовати у саставу Берлинске филхармоније изводећи готове композиције, али ништа мање и импровизације.

Како саопштава прес служба Беринског фестивала ,у музици ,која ће пратити премијерну светску пројекцију рестаурираног „Кабинета доктора Калигарија „ обједињено је неколико контрастних стилова од џез до панка и звучних ефеката.

Премијеру обновљеног „Доктора Калигариа „ која ће бити приказана у дворани Берлинске филхармоније у недељу 9. фебруара 2014., снимиће телеканал Arte и емитовати 12. фебруара.