Вучић најавио Гашићеву смену

07-12-2015 02:16:56 | | / vostok.rs |


Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас да министар одбране Братислав Гашић, после коментара упућеног новинарки, не може да остане министар, иако jе таj посао одлично обављао.

„Mорамо да заштитимо жене у Србиjи. Tо jе била лоша порука за све жене. Jедан министар не може то себи да дозволи“, рекао jе Вучић новинарима и додао да jе Гашић његов приjатељ и jедан од наjоданиjих министра, као и да jе добро обављао посао министра одбране.

Oн jе приметио да jе добро што се Гашић извинио и покаjао, али да то ниjе довољно.

„Mорамо да повучемо црту, да направимо разлику“, рекао jе Вучић и обjаснио да његова влада жели пристоjну Србиjу.

Премиjер jе обjаснио да тиме мисли на чињеницу да „нико ниjе постављао питања, нити jе упућивао извињења када су крали новац од хендикепиране деце“.

Tакође jе истакао и да су на рачун посланице Покрета социjалиста ових дана изрицање „наjгнусниjе увреде, много горе од онога што jе рекао Гашић“.

Премиjер jе истакао да jе одлуку о Гашићу донео због политике пристоjне, поштене и успешне Србиjе, а не због напада и оркестриране кампање оних коjи ћуте на пљачке и непоштење других.

„Увек сам био против хаjки и харанги и увек сам постављао и своjа леђа и главу за све своjе министре коjи су били изложени беспризорним нападима, када су били криви само зато што су министри у моjоj влади или када су просто нападани зато што неко мора за нешто да буде крив. Постављао сам себе као штит, заштитио сам их од лажних напада. Tиме сам штитио Србиjу, истину и правду… Oд овога што jе урадио Гашић, за то не могу да изнађем извињење, ни оправдање“, рекао jе Вучић и извинио се новинарки Б92 у име целе владе.

„Mорамо“, каже, „да заштитимо све жене у Србиjи. То jе била лоша порука за све жене“.

Oн jе запитао како то да они коjи су опљачкали хендикепирану децу нису подносили оставке, а уместо тога му, каже, држе моралне придике и предавања.

„Oд туге не могу да говорим о том лицемерjу и безобразлуку. Не требаjу ми кампање, не треба ми ниjедно удружење. Tо jе моjа одлука и jутрос у 7 jе Бата био код мене, jер неко је у лице то морао да му каже“, рекао jе премиjер и истакао да jе Гашић био лоjалниjи сарадник од свих других.

„Aли“, поновио jе, „морао сам то да урадим, jер сам грађанима обећао да се ми боримо за бољу и нормалну Србиjу“.

Премиjер не искључуjе да jе можда и претерао у овоj реакциjи, те да ће се неко у СНС-у и љутити због овакве његове одлуке, али мисли да jе ово добро, jер jе то потврда онога о чему је говорио — да се успоставља нормална Србиjа.

„Не мислим да може да то што jе Бата урадио може да се сведе на неукусну шалу“, рекао jе премиjер и поновио да овако нешто не сме да се понови.

„Нисам од оних чистунаца, али ова жена ништа ниjе урадила, ни за шта ниjе била крива, ничим ниjе био испровоциран, ма колико jа за то његово понашање тражио оправдање“, додао је Вучић.

„Бата Гашић jе поднео тешку казну за нешто за шта други нису. Данас подвлачимо црту и правимо разлику“, навео jе премиjер Вучић и истакао да не може неко да буде вређан зато што jе жена.

„Не можемо да имамо такав однос. Са тим морамо да прекинемо. Не улазим у процедуру. Не зна ко ће га заменити, Бата Гашић jе jедан од моjих наjближих сарадника, моj наjбољи приjатељ, неко ко брине о мом животу“, казао jе премиjер, напоменувши да у овом тренутку не зна ко ће Гашића заменити на позициjи министра одбране.

Премиjер jе рекао да ће се у наредним данима видети како ће смена технички бити изведена и навео да је та изjава jедини разлог за смену Гашића, али да jе то „крупна ствар“.

„Бата Гашић jе моj приjатељ, на краjу и човек коjи води рачуна о мом животу. Радио jе своj посао боље него jа када сам био министар одбране, а десет пута боље од оних коjи га данас критикуjу. Разговарао сам више пута са њим. Mогли смо да се играмо да он подноси оставку, али нисмо. Mислим да ће Бата ово да разуме“, рекао jе Вучић и додао да не зна ко ће доћи на место министра одбране.

Гашић би могао да се врати у jавни живот, сматра премиjер:

„Надам се да ће Гашић за годину или две моћи да се врати у jавни живот, са већим легитимитетом, jер jе поднео жртву коjи други нису“, рекао jе Вучић.

Премиjер jе поновио да jе Гашић поднео казну због jедне изjаве, да та изjава ниjе мала, већ крупна ствар и да ће убудуће тражити да то буду крупне ствари.