Сирију ће поделити Асад, сунити, Русија и Иран

08-12-2015 11:11:59 | | / vostok.rs |


Резултат грађанског рата у Сирији биће подела те земље. Један део ће припасти Асаду и алавитима, други сунитима, а између њих ће се налазити базе Руса и Иранаца, изјавио је издавач листа Цајт Јозеф Јофе у интервјуу немачком листу Тагешпигел.

Јофе је ипак уверен да ово решење неће бити стабилно услед непрестаног верског рата шиита и сунита.

Према речима издавача, 21. век ће бити „интересантан“.

Јозеф Јофе скреће пажњу на неподударање интереса укључених страна: Русија и Иран су продрли у Сирију да не би допустили насилно свргавање Асада, док Запад Асада жели да „види у паклу“.

У овом тренутку јединствене руководеће снаге у решавању сукоба нема, као што нема ни реалних могућности за заједничке акције. Израел и Русија су пронашли начин да делују у Сирији истовремено, али нису ујединили снаге. Израелци нападају иранске испоруке покрету Хезболах и ограничавају се на то да не сметају Русима, објашњава Јофе.

Војно-ваздушне снаге Немачке и Велике Британије, очигледно, усаглашавају акције са централном командом САД, а Французи поступају у зависности од ситуације, навео је Јозеф Хофе.

Турци, очигледно, не координирају своја дејства с НАТО-ом, јер они ратују пре свега против Курда, а Саудијска Арабија је заузета Јеменом. „Обама се боји лидерства као мачка воде“, сматра Јофе.

Издавач листа је убеђен да је у Сирији свим странама неопходна авио-диспечерска служба јер је „на небу постало превише тесно“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут