Путин моћнији од америчке „Суперсиле“

08-12-2015 10:23:15 | | / vostok.rs |


Русија продаје дупло више оружја него САД. Москва потписује уговоре са Индијом и гради јаче везе са Кином. Русија подржава Француску и ишчекује колапс америчког долара и распад ЕУ, чија је спољна политика крива за тероризам који се проширио на њене територије — преноси сајт „Шта они кажу о САД“.

Амерички пад је близу, па ипак нема неке посебне реакције на ово што се дешава. Пуковник Макгрегор, генерал Флин и рабин Закхајм су у свом извештају истакли да је Русија та која води главну реч поводом конфликта у Сирији. Они су такође навели значај Путинове геополитичке стратегије, која почива на чињеници да управо Русија, а не Америка, лежи у срцу света. Руска Империја је „светско острво“, по Халфорду Макиндеру, а онај ко влада светским острвом — влада светом.

Данас већина америчких експерата признаје да њихова војска не игра значајну улогу — у Европи или у некаквој конфронтацији са Русијом. Такође, видимо да ће постигнућа руских и кинеских ваздухопловних снага ставити тачку на америчку надмоћ у овој области. Нема краја разговорима на ову тему, па ипак о овоме се не чује много у француским медијима, јер је ваљда све то „свима познато“, наводи се на сајту „Шта они кажу о САД“.

Према речима француског новинара Филипа Грасета, Америка рапидно губи статус суперсиле. Тренутна америчка матрица, која практично нема никакве везе са некадашњом моћи, потајно покушава да прогура своје привредно-трговачке уговоре, како би практично окупирала Европу. Америка користи оно што је Де Гол у својим мемоарима назвао „страхом од празнине“, мислећи притом на дипломатску доминацију Енглеске над Републиком Француском.

Када се посматра колебљива америчка политика, она неодољиво подсећа на идеју Сун Цуа: непријатељу се мора оставити пут да се повуче, у супротном он може кренути у напад из очаја. Хајде да видимо да ли ће Пентагон, који је сатеран у ћошак (бори се са лошим руководством већ 20 година) учинити непоправљиви корак (против Кине или Русије), у исто време одбијајући да се придружи коалицији против ДАЕШ-а — монструма који су саме САД створиле, а против којег се Владимир Путин врло успешно бори.

Енглески географ Макиндер сматрао је да у глобалном сукобу мора и копна превласт има копно, тачније државе које контролишу „предео срца“, средишњи део европског континента). Често је цитиран његов силогизам да „ко влада Источном Европом — влада пределом срца, ко влада пределом срца — влада светским острвом, ко влада светским острвом — влада светом“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут