Налазите се на страници > Почетна > Блог > Шта се дешава у ИД-у?

Шта се дешава у ИД-у?

08-12-2015 12:22:38 | | / vostok.rs |


Британски лист Гардијан објавио је документе терористичке организације ДАЕШ (такозвана Исламска држава) који сведоче о брижљиво осмишљеним плановима за консолидацију власти и изградњу „државе“.

Гардијан је на увид добио унутрашње документе ДАЕШ-а који дају детаљну слику о ономе што се дешава у овој организацији.

Објавивши „калифат“ у Ираку и Сирији у јуну 2014. године, ДАЕШ је у почетку објављивао углавном прописе у вези са спољним изгледом и понашањем – од забране ношења тесне одеће до забране узгајања голубова, што исламисти сматрају „губљењем времена“.

Организација је потом прешла на стварање докумената посвећених изградњи државе. Посебну пажњу Гардијана привукли су „Принципи управљања Исламском државом“ на 24 странице, који су сачињени убрзо после проглашавања „калифата“.

У овом програму су формулисани принципи образовног система и пропаганде ДАЕШ-а, међународних односа, контроле над трговином нафтом и гасом.

Документ забрањује приватним инвеститорима да улажу у добијање злата, нафте и гаса, али дозвољава да се од „државе“ купују сировине за прераду.

У њему је описан и сложени систем војних кампова који се деле на припремне, дечје и кампове за тренинг искусних бораца.

Како пише Гардијан, овај програм показује колико је пажљиво терористичка организација пришла задатку изградње државе. Може се закључити да пред снагама западне коалиције није просто „аритметички борбени задатак: ’ДАЕШ је већ већи од броја својих бораца‘“.

„Ако Запад сматра да је ДАЕШ практично стереотипна банда психопата, постоји ризик да га знатно потцени“, прокоментарисао је амерички генерал у пензији Стенли Макристал.

Истовремено, према подацима листа, документи објављени током последњих пет месеци посвећени су пре свега мерама безбедности и војној мобилизацији, што говори о све већој параноји ДАЕШ-а.

Организација је забранила приватне вај-фај мреже, а дезертерима обећава амнестију, вероватно због недостатка бораца.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут