Шта Ирак може да очекује од састанка СБ УН Опширније: http://rs.sputniknews.com/svet/20151208/1101660578/irak-sbun-sednica.html#ixzz3toGAtY

09-12-2015 09:18:12 | | / vostok.rs |


Русија ће на затвореној седници Савета безбедности Уједињених нација покренути питање у вези са чињеницом да је Турска распоредила свој војни контигент на север Ирака, без пристанка Багдада. Овим поводом неће бити организована посебна седница, као што је о томе претходно било речи.

Према подацима ирачких власти, 4. децембра турски тенковски батаљон је ушао на територију ирачке провинције под изговором да жели да спроведе обуку пешмерга — курдских народних одреда који се боре против терориста. Ирачки дипломатски ресор и Министарство одбране су присуство турске војске оценили као „непријатељски чин“.

У недељу, 6. децембра, ирачки премијер Хајдер ел Абади је изјавио да Багдад задржава право да прибегне свим расположивим мерама, укључујући и обраћање Савету безбедности УН, ако турска војска не напусти територију Ирака у наредних 48 сати. Без обзира на ово, Анкара је одлучила да не повуче своју војску из Ирака.

„Турска овим својим чином грубо крши одредбе међународног права“, каже за Спутњик виши научни сарадник Центра арапских и исламских студија Института оријенталистике Руске академије наука Борис Долгов.

Он не верује да ће бити усвојена некаква важна мера у оквиру СБ УН.

„Ако говоримо о ономе што може да учини СБ, сумњам да могу бити усвојене некакве радикалне мере или санкције против Турске, имајући у виду чињеницу да је Турска чланица НАТО-а и да је подржавају САД“, подсећа Долгов.

Он се осврнуо и на писање медија који све чешће истичу да је Америка исувише дуго затварала очи, а да је знала за крвави бизнис ДАЕШ-а са нафтом у Турској, додајући како то говори да америчко друштво ипак није равнодушно према ономе што се дешава.

„Што се тиче Савета безбедности, сумњам да ће доћи до неке драстичне одлуке или санкција Турској, иако би управо оваква одлука заправо била одговарајућа“, наглашава он.

Коментаришући најаве ирачких власти да ће прибећи примени одређених мера, „ако данашње обраћање СБ не уроди плодом“, Долгов каже да не верује да ће доћи до неких конкретних акција.

„Може доћи до одређене демонстрације ирачке војне снаге. Могуће је да ће бити некаквог прегруписавања ирачке војске, како би се евентуално блокирао пут турском контигенту, али не и до некаквих озбиљнијих удара на турску војску. Ипак, некакве мере ће свакако бити примењене…“, истиче он.

Долгов сматра и да су УН као механизам за решавање проблема превазиђене, као уосталом и многи међународни закони и конвенције.

Стручњак за арапске и исламске студије подсећа и да је недавно Саудијска Арабија бомбардовала Јемен, а да је прошла без икаквих санкција УН, што такође представља грубо кршење међународног права.

Долгов очекује и да ће питање распоређивања турске војске на територији Ирака бити и локално разматрано, с обзиром на то да је за 9. децембар најављен сусрет шефа Ирачког Курдистана Масуда Барзанија са властима у Анкари.

„Током ове посете преговараће се о обучавању пешмерга бораца али и о борби против милитаната ДАЕШ-а, терористичке групе ИД“, закључује он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут