Русија спремна да помогне Турској да затвори границу са Сиријом

09-12-2015 10:20:14 | | / vostok.rs |


Сиријско-турску границу је неопходно затворити, Турска сама не може да изађе на крај с тим задатком, а Русија је спремна да јој помогне у томе, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко.

„Неопходно је под хитно затворити сиријско-турски део границе, управо туда пролазе конвоји с наоружањем, нафтне цистерне. Турска сама с тим не може да се избори, ми можемо да јој помогнемо да затвори границу“, рекла је она Руској служби новости.

Ограничење доприноса у Савету Европе

Председница Савета Федерације говорила је, такође, о проблемима с којима се Русија суочава у раду у Парламентарној скупштини Савета Европе због ускраћених овлашћења.

Русија би могла да умањи за трећину допринос Савету Европе, ако овлашћења руске делегације у Парламентарној скупштини СЕ не буду обновљена у пуном обиму на јануарској сесији, изјавила је Матвијенкова.

„Сада о овој теми преговарамо с Министарством иностраних послова и Министарством финансија да не журе с рачунањем доприноса Савету Европе. Ако у јануару Парламентарна скупштина Савета Европе не обнови овлашћења наше делегације у пуном обиму, имамо право да ограничимо свој допринос, односно да га умањимо најмање на трећину“, рекла је Матвијенкова.

Она је додала да је Русија заинтересована за сарадњу са Саветом Европе, али да се често суочава с „двоструким стандардима“.