Нико неће за Курде стварати курдску државу

09-12-2015 07:24:31 | | / vostok.rs |


Да ли се Турска спрема да нанесе удар суверенитету Ирака уз подршку руководства Ирачког Курдистана?

Члан националног комитета опозиционе партије Северног Ирака „Покрет за промене“ Арас Вали критиковао је поступак Турске која је повећала свој војни контингент у региону Башика, ирачке провинције Мосул.

Вали наглашава да је за овакав корак неопходно било прво добити одговарајући пристанак парламента.

„Не слажемо се са поступцима који се врше без претходне сагласности парламента и владе. Овај корак ће у тежак положај ставити и руководство Курдске аутономије Северног Ирака, али и централно ирачко руководство.“

Представник опозиције истиче да Турска својим деловањем у Ираку покушава да спречи спровођење војних операција против ДАЕШ-а и Ал Каиде.

Коментаришући предстојећу посету шефа Курдске аутономије северног Ирака Масуда Барзанија, Арас Вали каже да у овом делу земље постоје бројни проблеми са радом парламента и владе.

„У Ирачком Курдистану функционише само законодавна и извршна власт. Демократска партија Курдистана користи све механизме утицаја зарад сопственог интереса. Зато Барзани, говорећи о својој намери да посети Турску, полази најпре од тога какву корист ова ситуација може да му донесе.“

Вали о информацији да је повећање броја турских војника у Мосулу повезано са плановима за стварање симболичне федералне владе у Ираку и поделу територије државе на три полуаутономна региона каже да курдску државу за Курде нико неће стварати.

„Они то морају да учине сами, сопственим трудом и напорима. То је могуће остварити путем стварања јаког парламента и владе. Становници морају бити заинтересовани да учествују у раду државних органа. Сматрамо да није у реду формирање некакве курдске државе, где би најпре у обзир били узети интереси других држава. Формирајући државне институције, Курди морају да се руководе сопственим потребама, а не да прате спољни диктат“, закључује Вали.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут