Париз предлаже ЕУ замрзавање целокупне имовине терориста

09-12-2015 11:57:31 | | / vostok.rs |


Француска је земљама Европске уније предложила да замрзну не само финансије него и непокретну имовину терориста, као и да хапсе правна и физичка лица која терористе подржавају или одржавају контакте с њима, изјавио је француски министар финансија Мишел Сапен.

„Изразио сам жељу и сви су се сложили да се замрзавање прошири на друге облике имовине. Имам у виду, пре свега, непокретну имовину – станове, као и аутомобиле или чак државне принадлежности физичких лица у земљама Европе, која су директно повезана с финансирањем терористичке делатности ових особа“, рекао је он по завршетку састанка министара финансија 28 држава ЕУ у Бриселу.

Што се тиче кријумчарења уметнина, које је такође један од извора финансирања терористичких организација, а пре свега ДАЕШ-а (такозвана Исламска држава), према речима Сапена, земље ЕУ морају да појачају мере контроле пребацивања такве робе у Европску унију.

Министар је такође саопштио да је Француска предложила, и да ју је у томе подржала Немачка, да се омогући да системе размене банкарских саопштења СВИФТ директно обрађују европске власти (а не само САД) ради праћења операција за финансирање терористичке делатности.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут