Медведев: Без јаке војске нема Русије

09-12-2015 01:32:00 | | / vostok.rs |


Премијер Русије Дмитриј Медведев је представио годишње резултате своје владе у програму „Разговор са премијером“. Медведев је, између осталог, говорио и о сиријској кризи, односима са Украјином, о заоштравању ситуације са Турском и енергеткосј кризи на Криму.

Медведев о обарању Су-24: Анкара је дала основу за почетак рата, али руске власти нису одговориле реципрочним мерама.

„Што се тиче Турске, и ви и ја разумемо да то што се догодило нису праве санкције. То је у суштини заштитна реакција наше државе. Након што вам обарања авиона, како су се обично државе понашале у 20 веку? Почињао је рат, јер је то директан напад на страну државу“, рекао је Медведев.

„Наравно, данас, у овој ситуацији — рат је најгоре што може да се деси. Управо зато је била донета одлука да се не одговори реципрочно на то што су урадили Турци, а они су наравно прекршили све норме међународног права, извели су у суштини акт агресије према нашој земљи, дали су, како се каже међународним правним језиком казус бели, тј. основу за почетак војних акција. Руско руководство и председник земље нису се одлучили на то. Међутим, било је потребно да им покажемо да ће они одговарати за то. Управо зато, у интересу безбедности наших грађана, донета је таква одлука“, објаснио је руски премијер.

Медведев допушта да би терористички напади на ваздушним линијама на Блиском истоку могли да се понове, због чега је Русија донела одлуку да ограничи летове у одређени број земаља.

Нема ништа лоше у затварању за Русе одмаралишта у Египту и Турској. То нису смицалице руских власти, већ питање безбедности грађана.

Криза у односима са Турском утицаће на цене производа, али не превише.

Медведев о цени операције Ваздушно-космичких снага Русије у Сирији: То је тајна, али Министарство одбране није тражило додатна средства из буџета.

Медведев: Мале су шансе да се Русија и Украјина и ЕУ договоре о асоцијацији до краја децембра.

Украјина мора вратити дуг Русији, иначе ћемо ићи на суд. Тада ће Русија тражити банкрот Кијева по свим обавезама.

Медведев о враћању дуга од стране Украјине: Нада умире последња, али имамо осећај да га неће вратити, као преваранти.

„Како народ каже, нада умире последња, али ако вас занима моје мишљење, имам осећај да га неће вратити, јер су преваранти. Они су одбили да врате новац, док нам наши западни партнери не само да не помажу, већ нам сметају“, рекао је Медведев.

Руска страна се спремала за могуће искључење струје на Криму.

Медведев о искључењу струје на Криму: Безобразлук украјинских власти

Сваки министар финансија треба да драматизује ситуацију, то је његов задатак.

Руска економија доказала своју самодовољност у условима затвореног спољног тржишта.

На курс рубље, осим ниских цена нафте, утиче и то што су за Русију затворена спољна тржишта.

Русија има „план Б“ и „план Ц“ у случају неповољне ситуације на нафтном тржишту

„Наравно, ми у овом тренутку полазимо од реалног сценарија (развоја економије). Међутим, били бисмо лоши руководиоци ако не бисмо имали „план Б“ и „план Ц“, уколико ситуација то буде захтевала“, изјавио је Медведев.

Чиновници у Русији возе скупља кола од својих колега у иностранству. То није у реду.

Ако Русија не буде имала нормалне Оружане снаге, неће бити ни државе.

„Ми смо највећа земља на свету, са најдужим границама. Ако не будемо имали нормалне оружане снаге, једноставно ни земље неће бити. То је, по мени, очигледно“, рекао је Медведев.

Русија ће сигурно реализовати програм модернизације војске до 2020. године. Не може се жртвовати одбрамбена способност земље

Русија се није прерачунала када је пре неколико година повећала војне расходе

„Истина, ми смо заиста у неком периоду кренули на повећање расхода на одбрану. То је урађено практично пре 5 година. Ја сматрам да се нисмо прерачунали, већ да је наша одлука била апсолутно исправна, јер је до тог времена, нажалост, стање наше војне технике, и уопште Оружаних снага, било значајно ниже од потребног. Сада смо те расходе подигли до светског нивоа“, рекао је Медведев.

Цена нафте не охрабрује. Она је најнижа за последњих 17 година. Ако се настави овакав темпо мораће доћи до измена.

Пад економије и производње у Русији је заустављен. Надамо се да ће наредне године почети њихов раст.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут