Анкара неће поштовати одлуку СБ УН

09-12-2015 05:32:34 | | / vostok.rs |


Политички аналитичар и саветник Руског института за стратешка истраживања Владимир Козин изразио је сумњу да ће се Анкара понашати у складу са одлуком Савета безбедности Уједињених нација.

Савет безбедности УН осудио је јуче на затвореној седници улазак турске војске у Ирак без сагласности Багдада, окарактерисао га као „непријатељски чин“ и оценио да је Анкара дужна да без одлагања повуче војни контигент са туђе територије.

„Да је усвојена резолуција, она би била обавезујућа за Турску, за разлику од изјаве председавајућег СБ“, рекао је овај стручњак.

Да СБ УН није донео такву одлуку, то би, према његовим речима, био знак његове немоћи, али би тиме истовремено био и прекршен статут УН.

Према речима ирачког представника у СБ, Багдад и Анкара ће наставити преговоре о повлачењу турских снага, али Козин се боји да ће Турска кочити тај процес и упућивати нове захтеве.

„Турска се понаша као разуздани каубој на дивљем западу. Ако светска заједница не буде решила проблем у корист Ирака, то ће створити преседан и охрабрити Турску да настави са таквим понашањем и у другим земљама у окружењу“, закључује Козин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут