У сусусрет Божићу - руска икона Рождества Христовог

10-12-2015 08:38:53 | | / vostok.rs |


У сусрет једном од најрадоснијих хришћанских празника појавила се у продаји репродукција фреске Рождества Господњег. Ова фреска краси зидове Сретењског манастира из Москве. Манастир је поред бројних светиња које се у њему чувају, своје издавачке делатности, хора, градитељских подухвата, познат још и по прелепо фрескописаним зидовима храма Сретења Владимирске иконе Мајке Божије. Осликавали су га најистакнутији руски мајстори тога времена. У данашње време манастир представља епицентар духовног живота престонице Русије.

Први пут верници имају прилику да у својим рукама држе иконицу необичног приказа Рождества Христовог. Динамика фигура и топлина ликова живо уводе посматрача у јеванђељску причу о Рођењу Господа нашег Исуса Христа.

Ово је један од начина откривања и приближавања руске културе србском вернику. Са друге стране, стил живописања је близак србском човеку. Може га подсетити на националну средњевековну уметност. Видимо да је идеја једномислија увек присутна између ова два народа.

Икона може бити оригиналан и леп поклон за све оне који желе да дарују љубав и радост својим ближњима. Јер, Божић је празник који нас посебно позива на добродушне породичне односе.

Икона је доступна у црквеној продавници „Храм Светог Саве“ у улици Максима Горког 27, Београд. Контакт телефон 063594007. Радно време продавнице од 09 до 20 ч. ,суботом од 09-15 ч.