Зашто се не треба зближавати са Турском

11-12-2015 08:02:14 | | / vostok.rs |


Идеја зближавања са садашњим политичким режимом Турске је глушпост, сматра бивши министар иностраних послова Израела Авигдор Либерман.

„По мом мишљењу, идеја да се искористи криза у руско-турским односима за унапређење односа између Израела и Турске, за шта се, како извештавају медији, залажу израелска званична лица, чиста је глупост. (Подсећам, 24. новембра турско Ратно ваздухопловство оборило је руски бомбардер Су-24 на граници Сирије и Турске)“, написао је Либерман на својој страници на Фејсбуку.

Израелски политичар сматра овај приступ кратковидим и апсолутно бесперспективним. Он је навео да је од самог почетка сиријског конфликта Министарство спољних послова Израела „водило јасну политику немешања и неутралности према свим земљама које учествују у конфликту“.

Турска је током владавине Реџепа Тајипа Ердогана демонстрира непријатељску политику према Израелу и подржавала покрет Хамас, изјавио је бивши заменик шефа Министарства спољних послова Израела.

„Турска подржава радикални ислам у читавом свету и под маском борбе против ДАЕШ-а (такозване Исламске државе) убија Курда. Турска је главни посредник Исламске државе за трговину нафтом и, у суштини, игра улогу спонзора ове терористичке организације“, сматра Либерман.

Политичар сматра да „окретање“ према Турској изазива оштру реакцију Москве.

„Сматрам ову идеју крајње неразумном и даље опасном, јер она може нанети озбиљну штету интересима Израела. Они који покрећу ову идеју нису способни да предвиде ситуацију на два корака унапред“, закључио је Либерман.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут