Захарова: САД глуме борбу против терориста

11-12-2015 08:04:53 | | / vostok.rs |


Москва улазак турских снага у Ирак види као грубо кршење међународног права, саопштила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова током данашњег брифинга.

„Судећи према реакцијама неких чланица Савета безбедности, акције турских војних снага биле су неочекиване чак и за њихове блиске савезнике. Иако, због нажалост познате блоковске солидарности, они су се уздржали од критичких коментара на адресу Анкаре због акција које су грубо прекршиле међународно право“, рекла је Захарова.

Москва се нада да ће на седници СБ УН „охладити вруће главе“ у Анкари и упозорити на неразумне кораке и провокације, изјавила је званична представница МИП Русије.

„Сама чињеница да је ова седница одржана би, према нашој оцени, требало да смири и охлади усијане главе у Анкари, и ми се надамо да ће их упозорити да не чине нове неразумне кораке и провокације за које су, сада знамо, способни“, рекла је Захарова на брифингу.




Москва сматра да коалиција на челу са САД више глуми борбу против ДАЕШ-а (Исламске државе), њена позиција је политизована, сматра руска званичница.

„Нажалост, наше оцене остају исте и нису утешне. Можемо констатовати да коалиција више глуми борбу против ДАЕШ-а и тероризма и води политику полазећи од свог безусловно политизованог приступа који је у супротности са међународном правом“, рекао је она на брифингу.

Москва се нада да ће Француска, Велика Британија и Немачка, које су се прикључиле коалицији на челу са САД, дати реалан допринос у борби против тероризма, навела је Захарова.

„Веома је важно да су и Француска и Велика Британија и Немачка, прошавши пут сложене унутрашње дискусије у својим земљама о примени силе у борби против ДАЕШ-а, могле да дају реалан допринос у борби против те терористичке групе“, рекла је Захарова на брифингу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут