Мекејн прети Пентагону забраном куповине руских ракетних мотора

11-12-2015 08:21:19 | | / vostok.rs |


Амерички сенатор-републиканац Џон Мекејн послао је писмо шефу Пентагона Ештону Картеру у ком је запретио да ће успети да издејствује забрану на коришћење руских носача ракета за лансирање америчких ракета „атлас 5“, саопштава агенција Ројтерс.

Сенатор оптужује компанију „Јунајтед лаунч алајанс“ (УЛА) да покушава да манипулише Конгресом са циљем добијања одобрења за куповину додатних руских ракетних мотора РД-180 за своје носаче „атлас 5“.

Тактика УЛА, наглашава Мекејн, „недопустива је и усмерена на ометање буџетског процеса у Конгресу“.

На овај начин, сенатор је упозорио Картера да комитет америчког сената за војне послове може да размотри могуће увођење неограничене забране за коришћење руских мотора.

Забрану коришћења руских мотора САД су донеле је 2014. године. Војни буџет САД за 2015. годину одобрио је конзорцијуму УЛА, који су основале компаније „Боинг“ и „Локид Мартин“, да купи од НПО „Енергомаша“ пет таквих мотора, док су у буџету за 2016. годину планирана још четири.

УЛА су одбила да учествује у тендеру Пентагона за лансирање навигационог сателита џи-пи-ес, јер сматрају да лимити које су САД установиле су недовољни за реализацију свих својих обавеза пред комерцијалним наручиоцима.

Тада је конгрес припремио амандман који омогућава компанији да купи додатних пет РД-180 у 2016. години.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут