Хиљaду деце на конкурсу „Шта уједињује Србију и Русију“

11-12-2015 08:28:01 | | / vostok.rs |


Компанија руских железница „РЖД Интернешенел“, која у Србији реализује пројекте модернизације србских железница, наградила је данас учеснике литерарног конкурса за децу и омладину „Србија и Русија: Шта нас уједињује?“, у оквиру којег је пријављено више од 1.000 радова.

У Народној библиотеци Србије проглашени су победници у три старосне категорије: од 9 до 12 година, од 13 до 15 и од 16 до 19 година.

Победници су добили награде и поклоне — лаптопе, таблете и фото-апарате, а свечаности су присуствовали амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, трговински представник Русије у Србији Андреј Хрипунов и представници руководства србских железница.

Конкурс су подржали србски одсек међународног Фонда јединства православних народа, часопис „Светосавско звонце“ и међународни омладински покрет „Youth Time“.Укупно је достављено више од 1.000 радова, од којих је сваки могао да претендује на победу и сваки је на свој начин био занимљив, саопштила је компанија „РЖД Интернешенел“.

Учесници конкурса су била деца из породица са различитим могућностима и начином живота, али је свима њима пошло за руком да одушеве жири дубином размишљања и познавањем историје односа народа Србије и Русије.

Посебна номинација литерарног конкурса додељена је радовима са илустрацијама.

Литерарни конкурс постао је део хуманитарног програма, који реализује „РЖД Интернешенел“ у оквиру пружања подршке пројекту изградње и модернизације железничке инфраструктуре Србије.

Компанија има планове да и даље пружа подршку иницијативама, усмереним на развој културних веза између народа две земље.