Сиријска опозиција тражи оставку Асада на почетку прелазног периода

11-12-2015 08:38:14 | | / vostok.rs |


Представници сиријске опозиције који учествују на конференцији у Ријаду захтевају да председник Сирије Башар ел Асад и његови сарадници поднесу оставке на почетку прелазног периода, рекао је Спутњику извор који је имао увид у нацрт заједничког саопштења са скупа.

„Учесници су нагласили да Асад и његова клика морају да напусте власт на почетку прелазног периода“, пише у документу.

Учесници конференције у Ријаду изразили су спремност да преговарају с владом Сирије, у складу са женевском декларацијом од 30. јуна 2012. године и важећим међународним резолуцијама, под окриљем Уједињених нација, навео је извор.

Према његовим речима, учесници конференције су се договорили и да се формира група која ће водити преговоре с владом Сирије.

Представници сиријске опозиције, међу којима су две велике оружане групације исламиста Џејш ел Ислам и Ахрар ел Шам, у среду су почели преговоре у престоници Саудијске Арабије под окриљем Министарства иностраних послова те земље, како би израдили заједнички став пред заказани сусрет с делегацијом владе Сирије. Представници Ахрар ел Шама су напустили конференцију.

На састанку који је отворио шеф саудијске дипломатије Адел ел Џубејр учествује стотинак представника сиријске опозиције.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут