Путин посетио изложбу поводом јубилеја РТ

11-12-2015 08:51:43 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин у четвртак је обишао мултимедијалну изложбу посвећену 10. годишњици телевизијског канала Раша тудеј. Изложба се одржава у изложбеном комплексу Нови мањеж у Москви.

Путин је навео да није очекивао успех у размерама какве је током деценије рада постигао телевизијски канал.

„Када говоримо о РТ, ми њиме не управљамо, не мешамо се у ваш оперативни рад. Водите сопствену редакцијску политику, а ми поштујемо такав приступ. И не само то, ако неко на власти престане да поштује и покуша да управља, овакве креативности више неће бити. А ми смо у принципу заинтересовани за то да ви будете ефикасни“, нагласио је руски председник.

Путин је истакао да се РТ равноправно такмичи с традиционалним глобалним информативним структурама, а у низу региона их и превазилази.

„Важно је да ваш глас чују не само политичке елите, него и обични грађани других земаља“, нагласио је Путин.

„Било би чудно ако бисте игнорисали став руских власти или ако бисте се прикључили редовима оних ваших колега из других земаља за које је информативна борба, у овом случају против наше земље, постала својеврсни тренд сада. Укључивати се у такву размену удараца, према мом мишљењу, нема никакве сврхе. Није потребно увлачити се у сукоб, потребно је просто излагати свој став. У томе је снага слободне штампе“, навео је Путин.

На отварању изложбе Путину су показали како ради шлем виртуелне стварности. С наочарима и слушалицама може се видети 3-де приказ, праћен аудио-садржајем. По жељи се може изабрати било која од пет репортажа. Према речима представника штанда, управо ће овако изгледати информативне емисије у будућности.

Председник Русије је погледао причу о Донбасу. Видео-снимак приказује разорене домове, а снимак прате исповести житеља ове области.

На Путина је ова репортажа оставила снажан утисак. Руски председник је желео да сазна више о томе како функционишу специјалне наочаре и да ли је могуће, окрећући се на било коју страну, под било којим углом, гледати видео, што је главна уредница РТ-а Маргарита Симоњан потврдила.

Виртуелни шлем ће, према њеним речима, у продаји бити већ наредне године.

Руски лидер је погледао и инсталацију „Река времена“, коју чини више од 100 догађаја из десетогодишњег рада РТ-а. На мултимедијалном екрану може се изабрати жељена тематика и погледати одговарајући видео-материјали.

Инсталација је подељена на тематске целине: Награде, Програми, РТ документација, Канали, Емисије, Достигнућа, Мишљења, Наша лица.

Симоњанова је представила Путину сараднике телевизијског канала, а потом му је на ноутбуку показала шаљиви клип о раду медија.


Емир Кустурица на прослави јубилеја РТ

Прослави јубилеја присуствовао је и србски редитељ Емир Кустурица.